Az elmúlt évtizedben több terrortámadás is megrázta Törökországot + videó

Vasárnap Ankarában robbantotta fel magát egy merénylő. Az elmúlt években több száz áldozatot követelt a terror.

2023. 10. 01. 12:17
null
Ankara, 2023. október 1. A biztonsági szolgálat tagjai a török belügyminisztérium épülete közelében elkövetett robbantásos merénylet helyszínén Ankarában 2023. október elsején, a parlamenti ülésszak elsõ napján. A belügyminisztérium közlése szerint két öngyilkos terrorista támadta meg a tárca épületét, az egyiket ártalmatlanították, de a másik felrobbantotta magát. Két rendõr könnyebben megsérült. MTI/EPA/Necati Savas Fotó: Necati Savas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ritkák a terrortámadások Törökországban. Mint arról lapunk is beszámolt, vasárnap erős robbanást lehetett hallani Ankara belvárosában a török parlament és a belügyminisztérium közelében. 

A belügyi tárcavezető közlése szerint két öngyilkos terrorista támadta meg a tárca épületét, az egyiket ártalmatlanították, de a másik felrobbantotta magát.

Az elmúlt időszakban több terrorcselekedet is történt az országban. 2022 novemberében például Isztambulban volt robbantás, melyben hatan is életüket vesztették. Az elkövető a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez volt köthető.

A tettes tavaly novemberben a nagyváros forgalmas sétálóutcájában helyezett el robbanószerkezetet egy vasárnap délután. Az esettel kapcsolatban a hatóságok a merénylő mellett még 21 embert vettek őrizetbe.

2015 és 2017 között több véres terrortámadás is volt Törökországban. 2017. január elsején például a szilveszterezőkre nyitott tüzet egy fegyveres egy klubban Isztambulban. Az elkövető nem válogatott a vendégek között, mindenkire lőtt. A támadásnak 39 áldozata volt, jórészt külföldiek.
Később Dagesztánban fogták el az Iszlám Állam terrorszervezet egyik támogatóját, aki részese volt a 2017-es újévi isztambuli terrortámadásnak. Abdurahman Abdurahmanov orosz állampolgárt vették őrizetbe, aki az Iszlám Állam egy fedésben működő sejtjének tagja.

Nem sokkal korábban, 2016 decemberében Isztambulban a Besiktas futballcsapat stadionjánál két bomba is robbant. Akkor 46-an haltak meg. Az elhunytak többsége rendőr volt. A támadást a Kurdisztáni Szabadság Sólymai, a Kurdisztáni Munkáspártból kivált radikális csoport vállalta magára.

2016 júliusában az isztambuli nemzetközi repülőtéren történt terrortámadás. Akkor annak legkevesebb 44 halálos áldozata volt. Az elhunytak közül 19 külföldi állampolgár volt. A lövöldözésben és a robbantásban több mint 200-an megsérültek. A támadásban életét vesztette egy hároméves kisfiú is.

Ebben az évben még több terrortámadás is történt Törökországban. Júniusban 11-en haltak meg Isztambulban, amikor távirányítóval robbantottak fel egy robbanóanyagot szállító kocsit. Márciusban autóbomba miatt hunyt el 37 ember Ankarában.

Borítókép: A biztonsági szolgálat tagjai a török belügyminisztérium épülete közelében elkövetett robbantásos merénylet helyszínén Ankarában 2023. október elsején, a parlamenti ülésszak első napján (Forrás: MTI/EPA/Necati Savas)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.