Az uniós költségvetés nő, a szólásszabadság csökken

„Elősegítik a lobbitevékenységet az EU által rögeszmésen propagált projektek mentén, miközben démonizálják mindazokat, akik hangot adnak nemtetszésüknek.”

2023. 10. 22. 21:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselők elfogadták az Európai Parlament álláspontját a 2024-es uniós 195 milliárd euróra emelt uniós költségvetésről a tagállamokkal folytatott tárgyalások előtt. A képviselők többsége szerint az új geopolitikai és gazdasági környezet „új politikai szükségleteket” támaszt Európa számára. 

Az MCC Brussels munkatársai megvizsgálták, hogy az 

EP hogyan rendelkezne több millió adófizetői euróról a jelenlegi környezetben, amikor Európa-szerte növekednek az árak, állandósul a terrorveszélyeztetettség és csökken az életszínvonal.

A tételek között szerepelnek olyan elemek, mint hárommillió euró az Európa Kiskereskedelmi Fővárosa díj projektre vagy a „határokon átívelő biciklis infrastruktúra” létrehozására elkülönítendő nyolcszázezer euró. Utóbbi tételt az MCC Brussels munkatársa azzal véleményezte, hogy

a lycrába öltözött EU-hivatalnokoknak érthetően szívügyük, de aligha prioritás az átlag EU-polgár számára, aki a napi megélhetéssel küzd.

Sokak szerint éppen a közelgő választásoktól félve Brüsszel már így is magas fokozaton próbálja magához ragadni a média ellenőrzését, de befolyásának növelése a költségvetésből is jól látszik. 1,6 millió eurós finanszírozási csomagot hoznának létre egy „igazságügyi minisztérium” felállítására, ami a gyakorlatban egyenlő lenne egy „tényellenőr” hadsereg létrehozásával. Bár hivatalosan ezeknek a brüsszeli „katonáknak” a dolga a félretájékoztatás elleni küzdelem lenne, az MCC Brussels munkatársa úgy kommentálta:

Ez [a félretájékoztatás] a valóságban, mint tudjuk, leginkább ellenvéleményt jelent.

Az 1,6 millió euró kevésnek bizonyul Brüsszelnek a médiahatalom bebiztosítására, hisz ezen felül még mintegy hárommillió euró jut a „narratívák megfigyelőközpontjaként” elnevezett intézményre, amely célja ismét a félretájékoztatás elleni küzdelem.

De Brüsszel nem csak büntet: hárommillió euró jut egy „újságírás-fesztiválra”, ahol feltehetően azok a médiumok pompázhatnak, akik nem tájékoztatnak félre és kielégítik a „tényellenőrök” elvárásait.

Frank Füredi, az MCC Brussels igazgatója szerint „a fenti példák adalékok ahhoz a már eleve hosszú és szomorú listához, ami az EU téves költekezésének történetét rajzolja ki. Úgy tűnik, az EU bürokratái újra és újra elfelejtik, hogy a költségvetési kiadásoknak a polgárok életminőségének javítása lenne a célja. Ehelyett saját szerelemprojektjeiket finanszírozzák, és ami rosszabb, olyan infrastruktúrákat hoznak létre, melyek elősegítik a lobbitevékenységet az EU által rögeszmésen propagált projektek mentén, miközben démonizálják mindazokat, akik hangot adnak nemtetszésüknek.”

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.