Csőbe húzná a republikánusokat Biden

Egyre biztosabb, hogy Joe Biden amerikai elnök egy százmilliárd dolláros csomag részeként próbálja meg átnyomni a képviselőházon a republikánusok által egyszer már elkaszált, Ukrajnának nyújtandó segélyt. Hogy biztosítsa a támogatásukat, az Izraelnek szánt segélyt és a határvédelemre szánt összeget is a csomag részévé tenné a Biden-kormányzat.

2023. 10. 18. 9:55
BIDEN, Joe
Washington, 2023. szeptember 23. Joe Biden amerikai elnök a fegyveres erõszak megelõzésérõl tart sajtóértekezletet a washingtoni Fehér Házban 2023. szeptember 22-én. MTI/AP/Jacquelyn Martin Fotó: Jacquelyn Martin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt héten még csak ötlet szinten merült fel, most azonban már szinte tényként lehet kezelni, hogy a Biden-kormányzat egy nagyobb csomag részeként próbálja majd keresztülnyomni a képviselőházon az Ukrajnának szánt újabb nagy összegű segélyt – írja a Breitbart amerikai hírportál.

Mint arról már beszámoltunk, néhány napja képviselők keresték meg Joe Biden amerikai elnököt az ötlettel, hogy kösse össze Izrael és Ukrajna támogatásának ügyét, előbbi ugyanis széles körű kétpárti támogatást élvez – írta a Bloomberg amerikai üzleti hírportál.

Egyes republikánusok már akkor jelezték, hogy tisztességtelennek tartanák a két kérdés összekötését, szerintük Ukrajna és Izrael támogatásáról külön kellene szavazni.

Nem hiszem, hogy ez így tisztességes

− mondta Tom Cole képviselő a közös csomagról, hozzátáve, hogy Izrael támogatásában sokkal egységesebbek a képviselők.

Marjorie Taylor Greene és Anna Paulina Luna képviselők szerint Izraelt és Ukrajnát külön-külön kellene kezelni, Michael Burgess képviselő pedig azt mondta, hogy

Izraelnek elsőbbséget kellene élveznie Ukrajnával szemben, mivel az ország helyzete sokkal sürgetőbb.

Mások, így a képviselőház külügyi bizottságának republikánus elnöke, Michael McCaul azonban hajlana az „összecsomagolt” verzió támogatására – némi kiegészítéssel. McCaul egy olyan csomagot vázolt fel, amely Ukrajna és Izrael mellett a Tajvannak szánt támogatást, valamint az amerikai–mexikói határ védelmének finanszírozását is tartalmazná – és most úgy tűnik, Biden ez utóbbi verzióval próbálja elnyerni a republikánusok támogatását.

Csakhogy – mint egyes konzervatívok felhívták a figyelmet – az, hogy a határvédelem is bekerült a csomagba, csapda.

Ha ugyanis a szabályozás nem változik, akkor az erre fordított összeg éppen a jelenlegi migrációpárti politikai folytatását szolgálja majd.

A Bloomberg szerint a csomag részletei még kidolgozás alatt állnak, de az bizonyosnak tűnik, hogy egy teljes pénzügyi évre szólna. A republikánusok által néhány hete elkaszált, Ukrajnának nyújtandó 24 milliárdos segély három hónapra szólt volna.

Mindez azonban egyelőre csak elmélet, ugyanis amíg a képviselőház új elnökét nem sikerül megválasztani, biztosan nem kerül sor semmilyen csomag elfogadására − márpedig a folyamat döcögősen halad.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.