Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Erősíti az embercsempész szervezetek elleni közös fellépést Nagy-Britannia és Szerbia

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.10.06. 17:12 2023.10.06. 17:22
Erősíti az embercsempész szervezetek elleni közös fellépést Nagy-Britannia és Szerbia

Erősíti az embercsempészethez kapcsolódó szervezett bűnözés elleni közös fellépést Nagy-Britannia és Szerbia. Az erről aláírt kétoldalú együttműködési szándéknyilatkozatot pénteken ismertette a brit belügyminisztérium.

A dokumentum szerint az együttműködés fő céljai közé tartozik a szervezett bűnözői csoportok vagy hálózatok tevékenységének feltárása, működésük akadályozása és e szervezetek tagjainak büntetőjogi felelősségre vonása.

A két ország ennek érdekében e szerveződések infrastruktúráját, utánpótlási láncolataikat és a bűncselekményekből származó jövedelmeiket veszi célba. A brit és a szerb kormány a szakosított bűnüldöző intézmények közötti együttműködés kialakítását is tervezi a bevándorláshoz kapcsolódó szervezett bűnözés elleni fellépés végett – áll a közleményben.

Ugyanebből a célból London és Belgrád megvizsgálja a szervezett bevándorlási bűnözéssel kapcsolatos információcsere kiterjesztésének és felgyorsításának lehetséges módjait, bevonva e tevékenységbe olyan nemzetközi szervezeteket, mint az Interpol.

Nagy-Britannia és Szerbia mindemellett együttműködésre törekszik a határbiztonsági rendszerek kapacitásbővítését célzó programok kifejlesztésében és gyakorlati alkalmazásában is – fogalmaz további részletek nélkül a pénteken Londonban ismertetett közös szándéknyilatkozat.

A brit belügyminisztérium közleménye szerint a deklarációban megfogalmazott célok gyakorlati megvalósítása végett a brit és a szerb kormány tárgyalásokat kezd a kétoldalú együttműködés bővítéséről szóló konkrét megállapodás megkötéséről és az egyezményben foglaltak bevezetéséről.

A majdani egyezmény célja a szervezett bevándorlási bűnözői hálózatok és utánpótlási láncolataik elleni fellépés kereteinek és menetrendjének közös meghatározása – áll a szándéknyilatkozatban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/EFE/Carlos de Saa)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.