Európát is elérheti az izraeli háború

Olaszország a terroristák beszivárgásától tart, országszerte nagy a készültség a péntek esti felvonulások miatt.

2023. 10. 13. 16:21
null
Milánó, 2023. október 10. A palesztinok mellett tüntetõ emberek Milánóban 2023. október 10-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, mintegy 900 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 700-hoz közelít. MTI/AP/Luca Bruno Fotó: Luca Bruno
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli–palesztin konfliktus kirobbanásával megemelkedett a terrorveszély Olaszországban és Európában. Az olasz titkosszolgálatok és a kormány szerint nagy az esélye annak, hogy az illegális bevándorlókon keresztül terrorista sejtek szivárognak be az országba. A migránsok fokozott ellenőrzését rendelte el az olasz belügyminisztérium, mivel attól tartanak, az illegálisan Olaszországba érkezett bevándorlók között rejtőzködhetnek olyan terroristák, akik a konfliktus kiéleződése miatt aktívvá válhatnak. Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter bejelentette, hogy állandó ellenőrzéseket rendelnek el a megbúvó, vagy a szervezetekhez kapcsolódó terrorista sejtek felderítésére.

Az olasz belügyi tárca rendkívüli rendelkezéseket vezetett be a titkosszolgálatok és a rendfenntartó erők tevékenységének megerősítésére. Szigorított biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a repülőtereken, vasútállomásokon.

Nemcsak az újonnan érkezett migránsok, hanem a már korábban az ország területén tartózkodó palesztin közösség tagjai is potenciális veszélyt jelenthetnek. Fokozott ellenőrzéseket rendeltek el a hotspotokban és a migránsokat fogadó kikötőkben. Kiemelt figyelem irányul a palesztin szimpatizáns tüntetőkre és a börtönökben fogva tartott rabokra is.

Matteo Piantedosi stratégiai tanácskozásra hívta össze a belügyminisztérium terrorizmus ellenes csoportjának vezetőségét. A felderítő elemzések szerint pillanatnyilag nincs konkrét terrortámadásnak kitéve Olaszzország, az ellenőrzés és a megelőzés azonban elengedhetetlen a jelenlegi igen feszült nemzetközi helyzetben. Annál is inkább, mert a hétvégén több olasz nagyvárosban összecsapásra lehet számítani a palesztinpárti tüntetések miatt.

A bejelentések szerint szinte az összes olasz nagyvárosban utcára vonulnak a palesztin ellenállást éltetők. Különösen pénteki napra rendeltek el fokozott riasztást és ellenőrzéseket azt követően, hogy Hamász alapítója a harag napjára összehívta a világ összes muszlimját péntekre.

Khalid Mashal videóüzenetet intézett a világban élő muszlimokhoz, amelyben felszólította őket, vonuljanak az utcákra és fejezzék ki haragjukat, győzzék meg az embereket a palesztinok támogatásáról. Azt kérte, hogy szívükben hordozzák a dzsihádot és álljanak készen akár a mártírhalálra is. Növekszik egy esetleges terrortámadástól való félelem az olasz városokban, a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy maradjanak távol a megmozdulásoktól, és értesítsék a rendőrséget mindenfajta spontán szerveződésről. Fokozott védelmi intézkedéseket rendeltek el az izraeli külképviseletek és vallási központok körül. Aggasztó az agresszív megnyilvánulásokra való toborzás a világhálón.

Az „oroszlán barlang” elnevezésű palesztin ellenállást támogató fegyveres csoport arra buzdít az interneten, hogy Molotov-koktélokkal és kövekkel felfegyverezve érkezzenek a szimpatizánsok a megmozdulások helyszínére.

A hétvégi palesztinpárti tüntetésekhez nagy valószínűséggel a baloldali diákegyletek is csatlakoznak majd. Péntek délután Rómában az arab bevándorlók lakta negyedben a Piazza Vittorión gyűlnek össze a Palesztina szabadságát követelő, a győzelemig tartó háború mellett kiálló demonstrálók. A hatóságok attól tartanak, hogy terrorista rejtőzködők is beszivároghatnak a megmozdulásra.

Borítókép: A palesztinok mellett tüntető emberek Milánóban 2023. október 10-én (Fotó: MTI/AP/Luca Bruno)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.