Horvát elnök: Izrael elvesztette a szimpátiámat

Zoran Milanovics szerint nincs helye a horváton kívül más zászlóknak az országban.

Forrás: Politico2023. 10. 13. 14:33
MILANOVIC, Zoran
Zágráb, 2020. február 18. Zoran Milanovic új horvát államfõ leteszi hivatali esküjét a beiktatási ünnepségén a zágrábi elnöki hivatalban 2020. február 18-án. Milanovic, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje január elején nyerte meg az elnökválasztás második fordulóját Kolinda Grabar-Kitaroviccsal szemben a szavazatok 52,7 százalékával. MTI/EPA/Antonio Bat Fotó: Antonio Bat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zoran Milanovics horvát elnök kijelentette, hogy Izrael elvesztette a szimpátiáját a múlt hétvégi Hamász-támadások utáni gázai megtorló akciói miatt, és bírálta az izraeli zászló kitűzését is az országában. Milanovics csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: sérelmezi, hogy Izrael a gázai megtorló csapásokban – a gázai egészségügyi minisztérium szerint − eddig több mint 1500 ember ölt meg, és bírálta a horvát külügyminisztérium azon döntését, hogy az izraeli zászlót kitűzték az épület előtt. Az országgal való szolidaritást idióta lépésnek nevezte.

– Minden együttérzésem Izrael felé sajnos 15 percen belül elveszett. Nincs helye más zászlóknak Horvátországban a horváton kívül, kivéve a szigorúan szabályozott helyzeteket – mondta Milanovics. 

Elítéltem a Hamász gyilkosságait, sőt undort és utálatot is kifejeztem, de a védelemhez való jog nem foglalja magában a bosszúhoz való jogot és a civilek meggyilkolását

 – tette hozzá.

Milanovics azt is elmondta, hogy elnöki hivatalában az EU és a NATO zászlóit a horvát zászló alá fogja leengedni, mondván, hogy nem ugyanazok, ezért azokat nem szabad egy szintre akasztani.

 

Borítókép: Zoran Milanovics horvát államfő (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.