A rendőrségi tiltás sem számít: Palesztinát éltetik a tüntetők Németországban + videó

Palesztinbarát tüntetést tartottak Berlin Neukölln nevű városrészében, a Hermannplatzon. A demonstrálók a rendőrségi tiltás ellenére is antiszemita dalokkal, palesztin zászlókkal és pirotechnikai eszközökkel vonultak az utcára.

2023. 10. 13. 11:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik a palesztinbarát tüntetési hullám Nyugat-Európában. Mint ahogy arról korábban is beszámoltunk, a nagyvárosokban százszámra vonulnak fel az Izrael ellen, Palesztina mellett szót emelő, többnyire bevándorlókból álló csoportok. 

Az egyik németországi megmozduláson például a „Mocskos zsidók!” kifejezés is elhangzott. A tüntetések közül többet előzetesen betiltottak, mert a hatóságok úgy mérték fel, hogy a palesztinbarát megmozdulások antiszemita, Izrael-ellenes és akár erőszakra felszólító rendezvényekké fajulhatnak. 

A német rendőrség két, szerdára tervezett tiltakozást is betiltott a korábbi rossz tapasztalatokra hivatkozva. A tiltakozás szervezői szerint azonban ez gyenge indok.

Egy kisebb csoport állítólagos tetteit arra használták fel, hogy egy egész közösséget általános gyanú alá helyezzenek

 – fogalmazott Tobias Den Haan, a demonstrációkat regisztráló csoport egyik tagja.  

A tiltás ellenére hivatalosan száz, nem hivatalosan akár háromszáz tüntető is kivonult az utcára. Helyi hírek szerint ismétlődő antiszemita énekek hangzottak el, palesztin zászlókat lengettek, valamint pirotechnikai eszközöket és üveget dobáltak. Az arra járó, ellentétes álláspontot képviselő helyiekkel többen is összevitatkoztak. A berlini rendőrség az információk szerint 132 embert tartóztatott le, és többeket felszólított a helyszín elhagyására.

Az egyik X-re feltöltött videón az hallható, ahogy nyíltan antiszemita jelszavakat skandálnak, egy férfi azt kiabálja: „Kib…szott zsidók!”

A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, az engedély nélkül megtartott tüntetés több résztvevőjét elvezették.

A szervezők a rendőrséget rasszizmussal vádolják, és válaszlépéseket fontolgatnak: 

Nem hallgatnak el bennünket. Tájékoztatni fogunk azokról a közelgő lépésekről, amelyek célja, hogy a palesztinkérdést Berlin utcájára vigye

– fogalmaztak.

Szolidaritásra és a németországi zsidó közösség biztonságának garantálására szólított fel szerda este az ARD televíziócsatornának adott nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár – írja az MTI.

Kérem mindenki támogatását, hogy együtt biztosítani tudjuk zsidó honfitársaink biztonságát, és ezért ki kell mutatnunk, hogy szolidárisak vagyunk velük

– magyarázta a szociáldemokrata politikus. – Ez számunkra elfogadhatatlan – jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy a palesztinok ügye mellett tartott németországi szimpátiatüntetéseken antiszemita megnyilvánulások is elhangzottak.

A Bild című német lap arról számolt be, hogy szerda este a kelet-németországi Chemnitzben incidens is történt egy Izrael melletti szimpátiatüntetésen, mert palesztin zászlókat lobogtató emberek támadták meg az izraeli zászlókkal felvonulókat. Szombaton, az Izrael elleni terrortámadás megindulásakor a berlini rendőrség pedig arról számolt be, hogy Neuköllnben voltak, akik süteményeket osztogatva ünnepelték a Hamász akcióját. Aznap este egy palesztinpárti tüntetést fel is oszlattak, mert a résztvevők Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak, és volt, akik maszkkal takarták el az arcukat.

Németországban a múlt hét végén megerősítették a zsidó létesítmények védelmét.

 

Borítókép: Németországban tüntetnek a palesztinbarát erők (Forrás: X/orca7755)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.