Fokozott rendőri védelmet rendeltek el a zsidó közösségeknél Olaszországban

A Hamász Izrael-ellenes támadásai óta több olasz nagyvárosban is a palesztin terrorszervezetet éltető megmozdulásra került sor.

2023. 10. 13. 6:58
null
Athén, 2023. október 12. Résztvevõk az athéni parlament elõtt rendezett palesztinpárti szimpátiatüntetésen 2023. október 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, legalább 1300 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 1300 ember halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz Fotó: Jánisz Koleszidisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hamász Izrael-ellenes támadásai óta több olasz nagyvárosban a palesztin terrorszervezetet támogató megmozdulásokra került sor. Ezek csak kezdeti, spontán megnyilvánulások volt, a komolyabb szervezkedések még csak most kezdődnek. 

Tartanak attól, hogy a megmozdulások intenzívebbé válása akár társadalmi feszültségek kirobbantója is lehet. A kormány aggódik a zsidó közösség tagjainak biztonságáért, fokozott rendőri védelmet rendeltek el a zsidók lakta városrészekben. 

Nagy a veszélye a gyűlölet elharapózásának, az erőszakos antiszemita megnyilvánulásoknak.  Egyes olasz településeken a városvezetés által kifüggesztett izraeli zászlót megrongálták vagy eltávolították. 

A héten Milánóban és Rómában is palesztinszimpatizáns megmozdulásra került sor, a tüntetők azt skandálták, nem bűncselekmény Palesztina támogatása. A milánói Dóm téren több százan gyűltek össze hatalmas zászlókat lobogtatva, Palesztina szabadságát követelték. 

Közben egész Olaszországban elkezdődtek a toborzások. A hétvégén több nagyvárosban vonulnak utcára a palesztin közösség tagjai és az őket támogató szélsőbaloldali szervezetek. Torinóban, Palermóban, Nápolyban, Bariban, Bolognában, Velencében, Milánóban és Rómában is készülődnek palesztinpárti szimpátiatüntetésre.  

Megrázta az olaszokat a pisai imám kijelentése is, aki megvédte a palesztin terrorszervezet által elkövetett támadásokat:

A palesztin ellenállás már évek óta tart a megszállt területeken, a nyugati világ azonban közönyösen szemlélte 

– jelentette ki a Mohammad Kgalil, Pisa muzulmán közösségét vezető imám, aki az olasz sajtónak nyilatkozva nyíltan igazolta az erőszakot. Mint mondta, a Gázai övezet egy börtön, melyben a bekerített palesztinok kénytelenek mindenfajta erőszakot elviselni Izraeltől, majd hozzáfűzte palesztinként fogalmazta meg üzenetét, nem vallási vezetőként. Végül az imám hozzátette, a televízióban látható és az újságokban olvasható vérfagyasztó képsorok valójában igen gyakori, naponta ismétlődő jelenetek, melyeket izraeliek követnek el a palesztin lakossággal szemben, és amelyet évek óta senki sem hajlandó észrevenni. 

A pisai imám kijelentése felháborodást váltott ki több olasz politikusban. Susanna Ceccardi a Liga európai parlamenti képviselője szégyenletesnek nevezte a vallási vezető gyűlöletszító szavait. Azt szorgalmazta, hogy az illetékes hatóságok szigorúan büntessenek minden olyan személyt, aki a terrorizmust bármilyen módon igazolja. A Liga képviselője egyben azt kérte az EU-tól, hogy hívja fel a tagországok figyelmét, ne engedélyezzék új mecsetek építését mindaddig, amíg a nemzetközi fesztültségek fennállnak. Szerinte ugyanis  

a vallási központok könnyen a gyűlöletre és az erőszakra való felbujtás gócpontjaivá válhatnak. 

A túszok azonnali szabadon engedésére szólított fel Ferenc pápa a szerdai általános kihallgatáson tartott katekézisét követően a Szent Péter téren. A katolikus egyházfő aggodalmát fejezte ki a közel-keleti térségben kialakult véres események kapcsán. Elmondta, hogy fájó szívvel követi a történéseket. 

A térségnek nem háborúra, hanem békére van szüksége, az igazságra, párbeszédre és testvéri bátorságra épített békességre

– fogalmazott, és imáiról biztosította a háború áldozatait, akiknek ünnepnapjait gyásznappá változtatta a háború. 

Hozzáfűzte: a megtámadottaknak jogukban áll védekezni, de aggódik a Gázai övezetben kialakult helyzet miatt. 

A terrorizmus és a szélsőségek nem segítenek az izraeli–palesztin konfliktus csillapításában, a gyűlöletet, az erőszakot, a bosszút gerjesztik, mely mindkét fél számára csak fájdalmat okoz

– mondta Ferenc pápa. 

 

Borítókép: Résztvevők az athéni parlament előtt rendezett palesztinpárti szimpátiatüntetésen 2023. október 12-én (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.