Kínai jüanban tarthatja devizatartalékainak egy részét Szerbia

Alekszandar Vucsics szerb elnök először Pekingben, az Egy övezet, egy út fórumon beszélt erről a lehetőségről.

2023. 10. 20. 9:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szerb Nemzeti Bank (NBS) megerősítette: fontolóra veszi annak lehetőségét, hogy devizatartalékának egy részét kínai jüanban tartsa. Az N1 szerbiai televízió kérdésére válaszolva a központi bank kiemelte: tekintettel több tényezőre, például arra, hogy a jüan nemzetközivé válik, valamint a globális fizetésekben és a nemzetközi pénzügyi piacon betöltött szerepe is növekszik, az NBS szerint ez egy lehetőség.

A Szerb Nemzeti Bankot megelőzően a balkáni ország köztársasági elnöke is beszélt erről az elképzelésről. Alekszandar Vucsics Pekingben, az Egy övezet, egy út kezdeményezés találkozón kiemelte: Kína Szerbia második legnagyobb külkereskedelmi partnere, és a két ország közötti kereskedelem 185-szörösére nőtt az elmúlt tíz évben. A szerb–kínai kapcsolatok pedig folyamatosan erősödnek. Ennek részeként a minap Pekingben aláírták a két ország közötti szabadkereskedelmi egyezményt is. A megállapodás 10 412 szerb vámtételre, azaz termékre, kínai részről pedig 8930 termékre terjed ki.

Alekszandar Vucsics az Instagramra feltöltött képe mellé írt szövegében pedig reményét fejezte ki, hogy hamarosan országában láthatja vendégül Hszi Csin-ping kínai elnököt. 

A Szerbiai Nemzeti Bank ugyanakkor azt is közölte, hogy egyelőre nem született konkrét döntés Belgrádban arról, hogy kínai jüanban tartsák a devizatartalékok egy részét. Hozzátették viszont, hogy ez a fizetőeszköz az ötödik legtöbbet forgalmazott nemzetközi valuta a globális pénzügyi piacon, egyben az ötödik leggyakrabban használt deviza a globális fizetéseknél, valamint a hatodik a globális devizatartalékban való részvételben. Szerbia devizatartalékának háromnegyede jelenleg euróban van, majd a dollár következik.

 

Borítókép: Kínai jüan (Fotó: Pixabay)

 



 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.