Komoly veszélyt jelent a magyarellenes párt megerősödése Romániában

A Románok Egyesüléséért Szövetség második helye állandósulni látszik a pártok népszerűségi listáján.

null
Bukarest, 2023. május 6. Az ellenzéki nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt támogatói Románia "kiárusítása", idegen érdekek szolgálatába állítása ellen tüntetnek Bukarestben 2023. május 6-án. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felmérések szerint állandósult a magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) második helye a pártok népszerűségi listáján, a George Simion egykori fociultra által vezetett formációnak 21–24 százalékos támogatottsága van. Az európai parlamenti választásokra nagy erőkkel készülő párt politikusai üzeneteiben visszatérő téma az erdélyi magyarok szimbólumainak, „túl széles körű” jogainak támadása és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elleni hangulatkeltés. 

Dan Tanasa AUR-képviselő töb bszáz pert indított az utóbbi években a magyar nyelvű feliratok köztéri használata ellen, ebből jónéhányat megnyert.

George Simion pártjának erősödésével párhuzamosan olyan politikai nyilatkozatok is elhangzanak egyes kormánypárti politikusok részéről, amelyek a magyarellenes párttal való szövetkezést sürgetik. Ez történt Marosvásárhelyen, ahol a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Maros megyei szervezetének elnöke, Ciprian Dobre olyan közös polgármesterjelöltet indítana a jövő évi helyhatósági választásokon Soós Zoltán jelenlegi városvezető ellenében, akit az AUR is támogat. Simionék azt válaszolták a javaslatra, hogy „több mint nyitottak az együttműködésre”. Marosvásárhelyen enyhe többségben vannak a románok, így egy összpárti román összefogás sikerrel járhat az újrázni kívánó magyar polgármester ellen a megmérettetésen.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke – aki több alkalommal is a magyarság ellenségének nevezte az AUR-t – élesen bírálta a nemzeti liberálisok által kezdeményezett együttműködést. 

Politikai szempontból egy kordon kell a demokrata erők – legyenek azok jobboldaliak vagy baloldaliak –, és az AUR közé. Ezt a kordont minden pártnak saját magának kell meghatároznia. Nem hívhatod tárgyalásra vagy koalícióba az AUR-t egy megyében azzal, hogy a magyarok ellen harcolsz. Úgy, ahogyan azt Ciprian Dobre tette a PNL-től Maros megyében. A legnagyobb hiba, ha azt gondolod, hogy ettől erősebb leszel vagy jobban fognak tisztelni […] Ne szövetkezz az AUR-ral más demokratikus pártok ellen. Ennek az üzenetek szintjén is meg kell mutatkoznia

– idézte a Maszol erdélyi hírportál az RMDSZ vezetőjének nyilatkozatát. 

Közben az AUR-t a botrányok sem kerülik el. Kedden befolyással való üzérkedés vádja miatt őrizetbe vették a formáció Ilfov megyei alelnökét. Bogdan Crefeleant – aki Geanina Serban AUR-képviselő kabinetfőnöke is – kenőpénz elfogadása közben érte tetten a korrupcióellenes főigazgatóság. A politikust őrizetbe vették. Szeptember közepén szexuális erőszak gyanúja miatt indult vizsgálat az AUR ifjúsági szervezetének nyári tábora után, miután egy kiskorú lány azzal fordult a rendőrséghez, hogy erőszak áldozatául esett a párt tengerparti eseményén. A botrány után párt Ialomita megyei elnöke lemondott tisztségéről. 

Borítókép: Az ellenzéki nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség, az AUR párt támogatói Románia „kiárusítása”, idegen érdekek szolgálatába állítása ellen tüntetnek Bukarestben 2023. május 6-án (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.