Lengyel választás: előretör Donald Tusk pártja

Hamarosan véget ér a szavazatszámlálás, a voksok több mint 60 százalékát már feldolgozták.

2023. 10. 16. 15:51
MARCINIAK, Sylwester
Varsó, 2023. október 16. Sylwester Marciniak, a lengyel országos választási bizottság (PKW) elnöke (j) és Magdalena Pietrzak, a PKW egyik tagja sajtótájékoztatót tart Varsóban a parlamenti választások másnapján, 2023. október 15-én. Az újabb hivatalos részeredmények szerint a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak 40,05 százalékos, a fõ ellenzéki erõnek, a Polgári Koalíciónak pedig 26,38 százalékos a támogatottsága a szavazókörök 28,56 százalékában feldolgozott eredmények alapján. A végeredmény ismertetése másnapra várható. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara Fotó: Marcin Obara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyelországi parlamenti választások során leadott szavazatok 63 százalékát dolgozták fel hétfő délutánig.

A legfrissebb adatok szerint a Jog és Igazságosság (PiS) 37,52 százalékkal vezet, utána következik a Polgári Koalíció (KO) 28,52 százalékkal, harmadik helyen a Harmadik Út áll 14,42 százalékkal. A Baloldal a szavazatok 8,33 százalékűt, a Konföderáció pedig 7,27 százalékát szerezte meg ez idáig.

Az eredményekből az látható, hogy a konzervatív PiS némileg lejjebb csúszott a Donald Tusk vezette KO javára. Délután Andrzej Duda lengyel elnök arról beszélt, nagyon magas volt a részvételi arány a vasárnapi voksoláson.

Borítókép: Sylwester Marciniak, a lengyel országos választási bizottság (PKW) elnöke (j) és Magdalena Pietrzak, a PKW egyik tagja sajtótájékoztatót tart Varsóban a parlamenti választások másnapján, 2023. október 15-én (Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.