A Jog és Igazságosság nyerte a lengyel választást, de nagyon nehéz lesz kormányt alakítania

Az adatokat csaknem teljesen felolgozták, az erőviszonyok nem változtak jelentősen az exit pollhoz képest.

2023. 10. 16. 22:30
TUSK, Donald
Varsó, 2023. október 15. Donald Tusk, a fõ lengyel ellenzéki erõ, a Civil Platform (PO) párt elnöke szól támogatóihoz a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én. A szavazók kikérdezésén alapuló közvélemány-kutatások szerint a PO a voksok 31,6 százalékának megszerzésével a második helyen végzett. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem befejeződött a vasárnapi lengyelországi parlamenti választások során leadott szavazatok feldolgozása.

A jelenlegi, 99,13 százalékos feldolgozottság melletti eredmények értelmében a jobboldali konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) végzett az első helyen, a szavazatok 35,70 százalékát szerezte meg.

A második helyen a Donald Tusk vezette Polgári Koalíció (KO) a voksok 30,43 százalékával. Utána következik a Harmadik Út párt 14,43 százalékkal, a Baloldal 8,55 százalékkal, végül a Konföderáció 7,14 százalékkal.

A választásokat ugyan a jobboldali konzervatív Jog és Igazságosság pártja (PiS) megnyerte, azonban a kormányzópárt nem került többségbe a lengyel parlamentben, a Szejmben. 

– Jelenleg a legfontosabb kérdés, hogy a PiS kormányt tud-e alakítani. 

Ezért fontos a mandátumszámok pontos ismerete, hogy lássuk, lesz-e olyan koalíciós partnere a Jog és Igazságosság pártjának, hogy vagy többséget tudjanak szerezni, vagy egy kisebbségi kormányt tudjanak külső támogatókkal alakítani. Az utóbbinak jelenleg kisebb a valószínűsége, az exit poll, illetve a late poll alapján pedig úgy tűnik, hogy a másik oldalon több mandátum van – értékelte a részeredményeket korábban lapunknak Kiszelly Zoltán,  a Századvég Politikai Elemzési igazgatója.

Andrzej Duda lengyel elnök korábban megerősítette, hogy az eddigi lengyel parlamenti választási szokásjognak megfelelően a választások után először a győztes pártot bízza meg a kormányalakítással.  A következőkben tehát valószínűleg hosszú koalíciós tárgyalásokra lehet számítani. – A Jog és Igazságosság (PiS) hajlandó bárkivel koalícióra lépni, aki elutasítja Tusk diktátumát és a nemzeti érdekeket képviseli – fogalmazott hétfőn Radoslaw Fogiel, a PiS parlamenti képviselője.

A jelenlegi helyzet alapján úgy tűnik tehát, hogy a három baloldali párt, vagyis a PO, a Harmadik Út és a Lewica (Baloldal) alakíthat közösen kormányt, Donald Tusk vezetésével.

 

Borítókép: Donald Tusk, a fõ lengyel ellenzéki erõ, a Civil Platform (PO) párt elnöke szól támogatóihoz a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én.  (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.