Medvegyev elárulta, kit terhel a felelősség a gázai kórház elleni támadásért + videó

Több száz halottja van a kórházat ért támadásnak. A palesztin elnök háromnapos gyászt hirdetett.

Forrás: mti 2023. 10. 18. 8:08
MEDVEGYEV, Dmitrij
Volgográd, 2023. június 1. Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetõje látogatást tesz a Volgográdi régióban fekvõ Prudboj katonai gyakorlótéren 2023. június elsején. MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Jekatyerina Stukina Fotó: Jekatyerina Stukina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gázai övezetben lévő kórház elleni támadás háborús bűn, amiért a végső felelősség az Amerikai Egyesült Államokat terheli. Ezt írta Dmitrij Medvegyev, Oroszország Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese. 

A Gázai övezetben a kórház elleni szörnyű támadás minden bizonnyal háborús bűn. A végső felelősség pedig azokat terheli, akik cinikusan pénzt keresnek a különböző országokban és kontinenseken zajló háborúkból, s akik meggondolatlanul kolosszális pénzt osztanak fegyverekre

– mondta az orosz politikus. Medvegyev hozzátette: a felelősség azokat terheli, akik hamisan hirdetik globális küldetésüket a demokratikus értékek védelmében. Ez pedig az Amerikai Egyesült Államok – tette hozzá.

Mint arról az MTI korábban beszámolt, legkevesebb ötszáz halálos áldozata, illetve sebesültje van egy gázai kórházra mért izraeli légicsapásnak – közölte kedden a Hamász iszlamista szervezet uralta Gázai övezet egészségügyi minisztériuma. A tárca szóvivője szerint a sebesültekkel és menedéket keresőkkel teli gázai Al-Ahli baptista kórházat érte találat. A helyszínen készült felvételeken az egészségügyi intézmény lángba borult termeit, kitört ablakokat és leszakadt testrészeket lehetett látni.

Mahmúd Abbász palesztin elnök háromnapos gyászt hirdetett ki az eset miatt, és lemondta Jordániában tervezett találkozóját Joe Biden amerikai elnökkel. Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök borzalmas bűncselekménynek nevezte a történteket, amelyekért az Izraelt támogató országokat tette felelőssé.

Az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétakilövése okozta a kórházi robbanást a Gázai övezetben – közölte közben kedd este az izraeli hadsereg. A hírszerzési információk és számos forrás alapján a palesztin Iszlám Dzsihád szervezet a felelős a gázai kórházat eltaláló rakéta indításáért, jelentette be az izraeli hadsereg szóvivője a hivatalos közleményében – írja az MTI.

A hadsereg működési rendszereinek elemzéséből kiderült, hogy ellenséges rakétákat lőttek Izraelre, amelyek elhaladtak a kórháznál a becsapódás idején

– közölték a katonai illetékesek az adatok átvizsgálása és tanulmányozása alapján.
Az izraeli külügyminisztérium is közleményt adott ki, amelyben a hadsereg álláspontját idézte, miszerint az Iszlám Dzsihád sikertelen rakétakilövése okozta a több száz palesztin életét követelő robbanást a Gázai övezet Zeitun negyedében. Jaír Lapid, a kneszet ellenzéki vezetője a katonai közlemény után azt írta, hogy 

nemcsak a mi gyermekeinket ölik meg, hanem az ő gyermekeiket is.

 

Borítókép: Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője látogatást tesz a Volgográdi régióban fekvő Prudboj katonai gyakorlótéren 2023. június elsején (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Jekatyerina Stukina)



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.