Vucsics: Putyin duzzad az önbizalomtól

A szerb államfőnek nem volt kétoldalú találkozója az orosz elnökkel, de röviden egyeztetett Putyinnal.

2023. 10. 18. 7:20
PUTYIN, Vlagyimir
Biskek, 2023. október 13. Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart a Független Államok Közösségének (FÁK) biskeki csúcstalálkozója után 2023. október 13-án. MTI/AP/Pool/Szputynik/Kreml/Pavel Bednyakov Fotó: Pavel Bednyakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Vlagyimir Putyin orosz elnök duzzad az önbizalomtól – ezt mondta a Pekingben tartózkodó Alekszandar Vucsics. A szerb elnököt idéző Tanjug szerb hírügynökség szerint a balkáni köztársasági elnöknek nem volt kétoldalú találkozója az orosz államfővel, de röviden beszéltek egymással. Vucsics hozzáfűzte: az általa vezetett szerb delegáció a kínai látogatást új afrikai és ázsiai barátok megszerzésére használta fel. 

A belgrádi vezetők Pekingben az Egy övezet, egy út kezdeményezés csúcstalálkozóján vesznek részt, amelyen mások mellett Orbán Viktor magyar kormányfő is ott van.

A miniszterelnök a minap Vlagyimir Putyin orosz államfővel is egyeztetett Kínában. Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, Orbán Viktor a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta. Kifejtette: az egész kontinens, így Magyarország számára is kulcsfontosságú, hogy legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak – ismertette az erről szóló közleményben Havasi Bertalan.

Alekszandar Vucsics a távol-keleti fórummal kapcsolatban megjegyezte: rendkívül baráti beszélgetést folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Több fontos témáról is egyeztettek. Vucsics Pekingben újságíróknak elmondta, hogy megvitatták Koszovó kérdését, illetve a nemzetközi helyzetet. A Vajdasági Rádió és Televízió beszámolója szerint Belgrád több szerződést is ellátott a kézjegyével a csúcstalálkozóra való utazása alatt. Aláírták a Szerbia és Kína közötti szabadkereskedelmi egyezményt is. A megállapodás 10 412 szerb vámtételre, azaz termékre, a kínai részről pedig 8930 termékre terjed ki.

Infrastrukturális kapcsolatról és természetesen egyre több beruházásról, új légi járatok létrehozásáról beszéltünk

 – mondta a szerb elnök Pekingben.

Az államfő hozzáfűzte: Kína és más ázsiai országok is óriási előrelépéseket tesznek a befektetések terén balkáni országban. Vucsics és Hszi Csin-ping szót ejtett a vasútfejlesztésről is. Mint mondta: a Belgrád–Budapest-vonal szerbiai oldalán a Szabadkáig húzódó szakaszt 2024 végéig befejezik a kínai munkások. Ezt ígérte neki a távol-keleti ország elnöke.

Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök Pekingben Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is találkozott.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart a Független Államok Közösségének biskeki csúcstalálkozója után 2023. október 13-án (Fotó: MTI/AP/Szputynik/Kreml/Pavel Bednyakov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.