Lampedusán keresztül, illegális migránsként érkezett Európába a brüsszeli merénylő

Már korábban a hatóságok látóterébe került Abdesalem Al Guilani, mégis szabadon utazgatott Olaszország és Belgium között. Az olasz belügyminisztérium ma este közölte, hogy Lampedusa szigetén keresztül, illegálisan érkezett Európába a tegnap két svéd focidrukkert meggyilkoló dzsihadista.

2023. 10. 17. 23:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A tunéziai férfi, aki Brüsszelben agyonlőtt két svéd szurkolót, 2011-ben Lampedusára érkezett illegális migránsként, és 2016-ban az olasz terrorellenes nyomozóigazgatóság radikalizálódott személynek jelölte őt – közölte kedden a római belügyminisztérium. A magát Abdesalem Al Guilaninak nevező, 45 éves férfi tizenkét éve tartózkodik Európában. Az olasz hatóságok által közölt információk szerint a férfi egy ideig Olaszországban élt, majd Svédországba ment, de ottani tartózkodása közben többször visszatért Olaszországba. Később Belgiumba költözött. 

Az MTI tudósítása szerint 2016-ban a terrorellenes nyomozóigazgatóság Bolognában azonosította őt, és radikális nézetei miatt megfigyelés alá helyezte az olasz titkosszolgálat is, miután a férfi nyilvánosságra hozta, hogy csatlakozni akar a dzsihádhoz, az iszlamista terrorszervezetek harcához.  

A férfi hétfő este lőtt agyon két svéd futballszurkolót, akik a svéd-belga EB-selejtezőre érkeztek Brüsszelbe. A merénylő a taxiból kiszálló szurkolók nyomába eredt, követte őket egy épületbe, és ott nyitott rájuk tüzet. 

Abdesalem Al Guilani a közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, hogy Allahért harcol, és saját magát az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tagjának nevezte.

 A belga szövetségi ügyészség kedden közölte, hogy a biztonsági erők megölték a 45 éves tunéziai támadót egy kávéházi rajtaütésben. 

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter keddi parlamenti beszámolója szerint Lampedusán január 1-je és október 6-a között több mint 94 ezer illegális migráns kötött ki, ami 70 százaléka a tavaly ugyanezen időszakban érkező migránsok számának. A hatezer lakosú Lampedusára június és október között naponta több mint ezerkétszázan érkeztek átlagban, a legtöbben, 6344 ember, szeptember 13-án. 

Emlékezetes, nemrégiben az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is ellátogatott az Afrika és Európa között, a Földközi-tengeren elhelyezkedő szigetre. A brüsszeli politikus akkor „rendkívüli intézkedéseket” ígért a migránsáradat kezelésére. 

A szigetre érkező migránsokat egyébként már az uniós kvótaelv szerint osztják szét. Belgium miniszterelnöke nagyjából egy hónappal ezelőtt azt is mondta, hogy remélik, hogy sikerül megkötniük egy új európai migrációs paktumot, amely biztosítja, hogy minden uniós ország kiveszi a részét a feladatokból. 

Borítókép: A brüsszeli merénylő fotója. Fotó: AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.