Már Svédországban is ült börtönben a brüsszeli terrortámadás elkövetője

Egyre több részlet derül ki a Brüsszelben két svéd futballdrukkert megölő, egyet pedig megsebesítő terrorista korábbi svédországi életéről. A terrorszervezetek Korán-égetésekkel kapcsolatos bosszúfelhívása csak olaj lehetett a tűzre, Abdeszalam Lasszód svédgyűlölete börtönéveire vezethető vissza. A számos európai országot megjárt brüsszeli elkövető évekig Svédországban élt, hamis román útlevéllel, majd a férfi kábítószer-kereskedelem miatt több mint két évre börtönbe került. Unokatestvére szerint nem először csukták le, már Tunéziában is ült.

2023. 10. 19. 16:23
null
Brüsszel, 2023. október 17. Bûnügyi helyszínelõk Brüsszel Schaerbeek nevû negyedében, amelynek egyik kávézójában a hatóságok lelõttek egy felfegyverzett tunéziai menedékkérõt 2023. október 17-én. A gyanú szerint a veszélyes egyénként és emberkereskedõként nyilvántartott 45 éves férfi az elkövetõje az elõzõ napi brüsszeli iszlamista támadásnak. Október 16-án este egy iszlamista merénylõ két svéd fociszurkolót lõtt agyon Brüsszelben, egy harmadik személyt megsebesített. A belga fõvárosban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget. MTI/AP/Martin Meissner Fotó: Martin Meissner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfői terrortámadás másnapján már kiderült, hogy Abdeszalam Lasszód tunéziai származású terrorista korábban élt Svédországban is. Erről először a miniszterelnök, Ulf Kristersson beszélt, majd később a nemzetbiztonsági szolgálat (Säpo) is megerősítette az értesülést, hozzátéve, hogy a terrorista több mint tíz éve volt svédországi lakos, és többféle identitást is használt az országban. – Jelenlegi információink szerint a gyanúsított tíz évvel ezelőtt rövid ideig Svédországban tartózkodott. De korábban nem került a szakszolgálat érdeklődésének homlokterébe – mondta el Fredrik Hultgren-Friberg, a Säpo sajtószóvivője. 

Azóta újabb részletek derültek ki, melyeket a Migrációs Hivatal is megerősített. A terrorista több évet töltött az országban, utoljára Göteborgban élt, ahol egy barátja kutyapanziójában volt szállása. 2012-ben razziát tartott a rendőrség a helyszínen, Lasszód és barátja kokain hatása alatt álltak, amikor lecsaptak rájuk. De nem csak saját használatra volt náluk drog, a kutyapanzió csak fedőtörténet lehetett, valójában kábítószer-kereskedelemmel foglalkoztak. A rajtaütéskor egy margarinosdobozban 100 gramm kokaint találtak náluk. 

A vád szerint Göteborgban terítették a drogot, emiatt két év és két hónap börtönbüntetést kapott a későbbi merénylet elkövetője, valamint tíz évre kitiltották az országból – írta meg az Aftonbladet napilap. 

Börtönbüntetésének letöltése után – a dublini rendelet értelmében – kiadták egy másik uniós országnak.

 

Unokatestvér: Tunéziában is ült már, román útlevéllel jött Skandináviába

A terrorista unokatestvére is megosztott információkat az elkövetőről a svéd köztévének. Az SVT-nek háttal, norvégül nyilatkozó férfi arról számolt be, hogy már húszas éveiben is elítélték Lasszódot Tunéziában, ahol börtönben is ült. Egy ideig együtt éltek Oslóban, ahová Olaszországból érkezett. Norvégiában menedékkérelmét elutasították, ezt követően Svédországba távozott. Itt, a kutyapanzióban történt letartóztatásakor, román útlevelet találtak nála, valamint 46 ezer eurót. A kihallgatás során Lasszód elmondta, hogy az útlevelet Franciaországban vette háromezer euróért, mivel nem volt európai tartózkodási engedélye. 

A név nélkül nyilatkozó unokatestvér szerint Abdeszalam Lasszód az utóbbi pár évben lett egyre vallásosabb, radikalizálódott, de azt nem tudta megmondani, mi történt vele az utóbbi hónapokban.

 

Svájcban élt az egyik svéd áldozat, mindig viselte a nemzeti mezt

Lasszód áldozatairól a svéd külügyminisztérium azt közölte, hogy egy hetvenes éveiben járó stockholmi és egy hatvanas, külföldön élő férfiről van szó. Az utóbbi elhunyt családja arra kérte a svéd médiát, hozzák nyilvánosságra a férfi nevét, fotóját és történetét. Patrick Lundström észak-svédországi származású, de Svájcban élt, nagy futballrajongó volt. „Patrick csodálatos melegszívű, humoros és gondoskodó apa, férj, testvér, nagyapa, és nagybácsi volt” – írták testvérei. Egyikük arról is beszélt a svéd köztévének, hogy hatalmas futballrajongó volt testvére, akin a svéd mez minden meccs alatt rajta volt. Ez okozta végül a halálát is.

Patrick Lundström

Borítókép: Bűnügyi helyszínelők Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében, amelynek egyik kávézójában a hatóságok lelőttek egy felfegyverzett tunéziai menedékkérőt 2023. október 17-én (Fotó: MTI/AP/Martin Meissner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.