Orbán Putyinnak: Béke kell!

A két vezető a pekingi Egy övezet, egy út fórumon egyeztetett.

Forrás: MTI, RIA Novosztyi2023. 10. 17. 11:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A két vezető egyeztetett a magyar–orosz együttműködésről a gáz- és olajszállítások, valamint a nukleáris energia területén.

A kormányfő köszönetet mondott a Roszatom és a Gasprom orosz vállalatoknak a partnerségért és a szerződésekben vállalt kötelezettségeik teljesítéséért.

Orbán Viktor a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta. Kifejtette: az egész kontinens, így Magyarország számára is kulcsfontosságú, hogy legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak – ismertette a közleményben Havasi Bertalan. – Voltak nehéz találkozók, de ilyen nehéz találkozó, mint ez, még nem. Soha nem voltunk még ilyen nehéz helyzetben. Magyarország soha nem akart konfrontálódni Oroszországgal, éppen ellenkezőleg. Magyarország célja mindig is az volt, hogy a kölcsönösen legjobb kapcsolatokat építsük ki és bővítsük, és ez sikerült is – húzta alá Orbán Viktor a RIA Novosztyi szerint

 

Annak ellenére, hogy a mai geopolitikai körülmények között a kapcsolattartás és a kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei nagyon korlátozottak, mégis örömteli, néhány európai országgal mégis fenn tudjuk tartani és fejleszteni tudjuk partnerségünket. Az egyik ilyen ország Magyarország

– idézi Vlagyimir Putyint a RIA tudósítása.

Orbán Viktor elmondta, Magyarország igyekszik mindent megtenni a kétoldalú kapcsolatok megmentéséért és érdekelt a gazdasági együttműködés folytatásában, amíg csak lehetséges. Az orosz elnök ezzel kapcsolatban rámutatott: az idei év első hét hónapjában a két ország közti kereskedelem 35 százalékkal csökkent, és javasolta, hogy gondolkodjanak el azon, hogyan lehetne megfordítani ezt a tendenciát.

Amióta kiderült, hogy a magyar kormányfő és az orosz elnök egy időben fog Pekingbe utazni, azóta folyamatosak voltak a találgatások egy esetleges egyeztetésről kettejük közt. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken még úgy fogalmazott

Vlagyimir Putyin orosz elnök még nem tervez kétoldalú találkozót Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel Kínában, de az Egy övezet, egy út fórumon minden résztvevő kommunikálni fog.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a karmelita kolostorban 2019. október 30-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.