Orbán Viktor a kínai elnökkel tárgyalt

Bezárkózás helyett gazdasági együttműködésre szólított fel a kormányfő.

Forrás: MTI, Facebook2023. 10. 17. 6:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tárgyalás Hszi elnök úrral. Bezárkózás helyett gazdasági együttműködés: ez a magyar modell – írta Facebook-bejegyzésében Orbán Viktor. A kormányfő a kínai elnök meghívására érkezett Pekingbe, ahol részt vesz az Egy övezet, egy út fórumon. 

A magyar–kínai kapcsolatok megerősítésén dolgozunk. Ez jó Magyarországnak és jó az európai gazdaságnak

− húzta alá Orbán Viktor.

Hszi Csin-ping elnöksége alatt a kínai-magyar kapcsolatok soha nem látott magasságokba emelkedtek, és ez Magyarország számára rendkívül előnyös és hasznos – mutatott rá a kormányfő. Köszönetet mondott vendéglátójának az állandó és töretlen támogatásért, amellyel Hszi Csin-ping a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mögött állt.

Az Egy övezet, egy út kezdeményezésről szólva Orbán Viktor kijelentette: Magyarország a kezdetektől fogva támogatta azt.

Meggyőződésünk hogy ez olyan kezdeményezés, amely megváltoztatja a világot, megváltoztatja a világgazdaságot, és olyanná alakítja, amely több ember jólétét szolgálja, mint korábban

– fogalmazott a kormányfő.

Kiemelte: Kína a jövőben is számíthat arra, hogy az európai politikai vitáktól függetlenül, Magyarország része marad a kezdeményezésnek, és keresi az együttműködést Pekinggel.

Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, idén ismét hazánk legnagyobb külföldi közvetlen befektetője.

A kormányfő ezt megelőzően vasárnap Li Csiang kínai kormányfővel folytatott egyeztetést. 

Mindent meg fogok tenni azért, hogy az elődeink példájához méltó külpolitikát folytassunk Kína irányába

– szögezte le Orbán Viktor. Ezt követően hétfőn a Kínai Építési Bank elnökével tárgyalt.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-ping kínai elnökkel (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.