Putyin a fejlődő kínai–orosz gazdasági kapcsolatokról is beszélt

Moszkva és Peking mindig is megpróbált kompromisszumot találni összetett kérdésekben is – mondta az orosz elnök egy kínai tévéinterjúban.

Forrás: RIA Novosztyi2023. 10. 16. 8:44
PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyivosztok, 2023. szeptember 12. Vlagyimir Putyin orosz elnök pódiumbeszélgetésen vesz részt a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórum második napján, 2023. szeptember 12-én. MTI/AP/Roszkongressz Alapítvány/Vjacseszlav Viktorov Fotó: Vjacseszlav Viktorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva és Peking együttműködését nem a világ aktuális politikai helyzete diktálja – mondta Vlagyimir Putyin egy tévéinterjúban, amit a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szemlézett. Két évtized alatt alakultak ki a kapcsolatok, „óvatosan és nyugodtan” – tette hozzá az orosz elnök.  A feleknek elsősorban a határkijelölési kérdéseket sikerült megoldaniuk. 

Az alap mindig is a jóakarat volt. Így oldottuk meg a határok kijelölésének kérdését is, amely addig 40 évig nem volt megoldva. De a vágy, hogy eltávolítsunk mindent, ami így vagy úgy megakadályozhatta volna, hogy együtt haladjunk előre, olyan erős volt mindkét oldalon, hogy minden kompromisszumot elfogadhatónak találtunk.

– emlékezett vissza Putyin.

Oroszország és Kína vezetői korábban azt tűzték ki célul, hogy megduplázzák a két ország közötti kereskedelmi forgalmat, a 2018-as évi 100 milliárd dollárról 2024-re 200 milliárd dollárra. Putyin bízik abban, hogy a tervezett célok megvalósulnak.

Az előző időszakban 32 százalékos volt a kereskedelmi forgalmunk növekedése, ami nagyon kedvező. Most pedig minden okunk megvan azt hinni, hogy jövőre elérjük a 200 milliárdos szintet

– fogalmaz az orosz elnök. Az államfő kiemelte, hogy a két ország között jelentős az együttműködés az energia területén, de más területeket is megjelölt.

Nagyon jók a kilátások más iparágakban is. Ezek az autóipar, a hajógyártás, a repülőgépgyártás és az elektronika.

A kínai autók minősége javul, ezért az oroszok szívesen választanak kínai járműveket – mondta az orosz elnök. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Kínában október 17–18-án rendezik meg a következő Egy övezet, egy út fórumot, amelyen az orosz elnök is részt vesz. 

Putyin a kínai kezdeményezés egyik fő előnyének azt nevezte, hogy Peking nem erőlteti rá akaratát másokra.  Hozzátette, ez a projekt Hszi Csin-ping kínai elnök „az emberiség közös sorsközösségéről” alkotott elképzelésének gyakorlati megvalósítása volt. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök pódiumbeszélgetésen vesz részt a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórum második napján (Fotó: MTI/AP/Roszkongressz Alapítvány/Vjacseszlav Viktorov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.