Hszi Csin-ping és Putyin lerakják a többpólusú világ alapjait

A kínai és az orosz elnök is készül az Egy övezet, egy út fórumra, melyen Orbán Viktor is részt vesz.

2023. 10. 15. 12:20
HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir
Peking, 2022. február 4. Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint Pekingben 2022. február 4-én. Putyin a 2022-es pekingi téli olimpia hivatalos megnyitójára érkezett a kínai fõvárosba. MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin Fotó: Alekszej Druzsinyin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kínai Központi Televíziónak adott interjúban kifejtette, hogy sok ország növekvő potenciálja miatt egy többpólusú világ „tényszerűen jön létre”. Számos ország, köztük Oroszország és Kína növekvő potenciálja segíti a többpólusú világ fejlődését — mondta Putyin.

A többpólusú világ magától, kész tényként jön létre. És ez számos ország, köztük – nem utolsósorban – a Kínai Népköztársaság növekvő potenciáljának köszönhetően történik

 — fogalmazott.

Ázsiában növekszik India, növekszik Indonézia és sok más állam. Latin-Amerikában Brazília növekszik. Oroszország talpra áll és erősödik. És még egyszer megismétlem: ez annak az objektív folyamatnak a megnyilvánulása, ahogyan egy többpólusú világ kialakulóban van

— szögezte le az orosz államfő.

Putyin azt is elmondta, hogy Kína biztonságra, fejlődésre és a globális civilizáció kialakítására vonatkozó kezdeményezéseit Hszi Csin-ping 2013-ban, kínai elnökként tett első oroszországi állami látogatása során javasolta először általánosságban. Hozzátette, hogy ezek az elképzelések még inkább aktuálissá váltak. Szerinte a kínai elnök által javasolt kezdeményezések „ezekben a napokban kerülnek a gyakorlatba”. Emlékeztetett, 2013-ban Hszi Csin-ping a globális világ építéséről, valamint a bolygó összes országának és népének összekapcsolásáról beszélt, majd előállt az Egy övezet, egy út kezdeményezéssel.

Putyin az interjú során a BRICS-országcsoportról is beszélt, mely szintén támogatja a többpólusú világ kialakításának koncepcióját.

Álláspontja szerint a társuláson belül mindenki egyenrangú kapcsolatokra törekszik. Kína külpolitikája kapcsán pedig annak adott hangot, hogy Peking előtérbe helyezi a kompromisszumokat: „Peking igyekszik mindenki számára elfogadható projekteket és módszereket találni a közös célok elérésére” – közölte.

Ez a Hszi Csin-ping elnök által vezetett jelenlegi Kína sajátossága a másokkal való kapcsolatépítésben. Senki nem kényszerít rá senkire semmit. Senki nem kényszerít, csak a lehetőséget kínálják fel

 — hangsúlyozta Putyin.

Az orosz elnök a héten Kínában találkozik Hszi Csin-pinggel, hogy elmélyítse az Egyesült Államok két legnagyobb stratégiai versenytársa között létrejött partnerséget — tájékoztat a Reuters hírügynökség. Az orosz államfő október 17–18-án Pekingben vesz részt az Egy övezet, egy út fórumon. Orbán Viktor miniszterelnök egyedüli EU-s vezetőként szintén részt vesz a rendkívül fontos fórumon, azonban Putyinnal kétoldalú találkozóra nem kerül sor.

A magyar kormányfő kétoldalú tárgyalásokat fog folytatni kínai hivatali partnerével, Li Csianggal, valamint Kína elnökével.

Kína és Oroszország 2022 februárjában bejelentette a határok és korlátok nélküli  partnerséget, azóta pedig minden szektorban keresik az együttműködést a felek. Kína és Oroszország létre kíván hozni egy olyan világgazdasági pólust, ami ellensúlyozná az Egyesült Államok globális fölényét. Október 4-én Putyin jelezte, hogy a többpólusú, őszintébb és igazságosabb világrend felépítésének folyamata elkerülhetetlen és történelmileg szükséges. 

Borítókép: Illusztráció: Hszi Csin-ping kínai elnök fogadja Vlagyimir Putyint Pekingben 2022. február 4-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.