Megszólalt a lengyel külügy az ukrán viszonnyal kapcsolatban

A lengyel külügyminisztérium nem kertel, amikor ki kell mondani az igazságot.

2023. 10. 03. 17:03
ZELENSZKIJ, Volodimir; MORAWIECKI, Mateusz
Varsó, 2023. április 5. Volodimir Zelenszkij ukrán államfõ (b) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kezet fog a kancellária varsói épülete elõtt tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. április 5-én. Zelenszkij az ukrajnai háború egy évvel ezelõtti kezdete óta elõször tartózkodik hivatalos látogatáson Lengyelországban. MTI/EPA/PAP/Rafal Guz Fotó: Rafal Guz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn Kijevben megkezdődött az uniós külügyminiszterek találkozója, amelyen a háború sújtotta Ukrajna támogatásáról, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről tárgyaltak. Lengyelországot Wojciech Gerwel, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára képviseli a találkozón, Zbigniew Rau ugyanis nem utazott el az ukrán fővárosba.

Távolmaradásom az uniós külügyminiszterek kijevi találkozójáról elsősorban annak köszönhető, hogy a Lengyelország és Ukrajna közötti kapcsolatok tekintetében a hanyatlás időszakába léptünk 

– jelentette ki a sajtónak a tárcavezető. A külügyminisztérium közleményében ugyanakkor leszögezte, hogy Wojciech Gerwel arra biztatta a tagállamokat, hogy növeljék az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt, továbbá rámutatott, hogy nem változott a stratégiai cél Ukrajna jövőjét illetően az EU-ban.

A külügyminiszter hozzátette, hogy Ukrajna finoman szólva is megrendítette a lengyel társadalom bizalmát azzal, hogy egy ipari kérdést az ENSZ egyik ülése elé vitte. Ezután pedig Ukrajna keresetet nyújtott be Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Románia ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO), mert ezen országok annak ellenére sem oldották fel az ukrán gabonafélékre vonatkozó importtilalmat, hogy Brüsszel uniós szinten ezt megtette. 

A kormányszóvivő valamivel derűsebben látja a lengyel–ukrán viszony jelenlegi állapotát. – Ukrajnának megvannak a maga gazdasági érdekei, például a mezőgazdaságban, mi pedig a lengyel kormányt képviseljük, így elkerülhetetlenül lesznek nézeteltérések. Lehet, hogy ezek nehezebb hónapok, de ez nem jelenti azt, hogy Lengyelország és Ukrajna viszonya örökre rossz lesz – mondta Piotr Müller kormányszóvivő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:MTI/EPA/PAP/Maciej Kulczynski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.