Menczer Tamás: A magyar külpolitika fókuszában a külgazdaság áll

A nyugatról érkező beruházások mellett fontosak a keletről, illetve délről érkezők is.

Forrás: MTI2023. 10. 18. 12:31
MENCZER Tamás
Budapest, 2023. október 18. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelõs államtitkára beszél a Makroszkóp - Ingaállamok a XXI. században címû konferencián a budapesti Continental Hotelben 2023. október 18-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar külpolitika fókuszában a magyar érdek védelme és a külgazdaság áll, mert azon keresztül tartható fenn a beruházások és az export növelése – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a Makronóm Intézet konferenciáján szerdán Budapesten.

Menczer Tamás hangsúlyozta, hogy a beruházások és az export növelésén keresztül biztosítható a magyar munkahelyek megőrzése és olyan intézkedések fenntartása, mint a családtámogatások, a 13. havi nyugdíj vagy a fiatalok adókedvezménye.

Ennek a külgazdasági fókuszú külpolitikának köszönhető, hogy évről évre rekord összegű, 2022-ben 6,5 milliárd euró értékű, 2023-ban pedig várhatóan 13 milliárd forint értékű magyarországi beruházásról született, illetve születik döntés

– tette hozzá.

Megjegyezte, hogy Magyarország egy közepes méretű nyitott gazdaság, amelynek fejlődéséhez a beruházások fokozása kell, és a nyugatról érkező beruházások mellett fontosak a keletről, illetve a délről érkezők is. Példaként említette, hogy az elmúlt négy évben keleti országokból, Kínából, illetve Dél-Koreából érkeztek a legnagyobb értékű beruházások, darabszám szerint pedig nyugatról, főleg Németországból.

Borítókép: Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára beszél a Makroszkóp – Ingaállamok a XXI. században című konferencián a budapesti Continental Hotelben 2023. október 18-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.