Mi lesz Sebastian Kurz volt osztrák kancellár sorsa?

Megkezdődött Sebastian Kurz volt osztrák kancellár tárgyalása. Hogy ki tud-e szabadulni a kutyaszorítóból, erősen kérdéses. Azzal azonban mindenki egyetért, hogy ha felmentik, akkor visszatér a politikai színtérre. De hogyan és mikor?

2023. 10. 19. 15:02
KURZ, Sebastian
Bécs, 2023. október 18. Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellár érkezik perének elsõ tárgyalási napjára a bécsi regionális bíróságra 2023. október 18-án. A 36 éves politikus ellen parlament elõtt tett hamis tanúvallomás miatt emelt vádat a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA). A hatóság szerint a vádbeli bûncselekmény büntetési tétele három évig terjedõ szabadságvesztés. Az ítélethirdetés október 23-án várható. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sebastian Kurz volt néppárti osztrák szövetségi kancellárnak szerda óta hamis állítások miatt kell felelnie a bécsi büntetőbíróság előtt. A gazdasági és korrupciós ügyészség 108 oldalas vádiratot nyújtott be. A 37 éves politikus azzal érvel, hogy ártatlan.

Összességében optimista vagyok. Remélem, hogy tisztességes tárgyalást kapok, és hogy ezek a vádak hamisnak bizonyulnak

– jelentette ki a volt kancellár a tárgyalása előtt.

Ha az egyesbíró felmenti, Kurz valószínűleg visszatér a politikai életbe. Ehhez azonban pártjának, az ÖVP-nek előbb el kell veszítenie a jövő évi országos választásokat. A dolog pedig úgy néz ki, hogy ez össze is jöhet, hiszen a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint a kereszténydemokraták tíz ponttal vannak lemaradva a jobboldali Osztrák Szabadásgpárt (FPÖ) mögött. Emlékezetes, az FPÖ-vel való kormánykoalíció éppen a botrány miatt oszlott fel.

Egy választási vereség lehetőséget adhat Kurznak, hogy ismét a Néppárt karizmatikus megmentőjeként kínálja magát – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A per a volt kancellárnak az ibizai ügyet vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság előtt tett vallomásai miatt folyik. Akkoriban a bizottság arra volt kíváncsi, hogy Kurznak volt-e köze az Österreichische Beteiligungs-AG (ÖBAG) osztrák állami tulajdonú vagyonkezelő holding vezetői posztjainak betöltéséhez. Kurz ezt tagadta, a később megtalált üzenetváltások azonban állítólag ennek ellenkezőjét bizonyítják. Ráadásul az ÖBAG akkori főnöke, Thomas Schmid, aki obszcén sértegetésekkel szerzett kétes hírnevet, utólag súlyosan gyanúba keverte őt. A Kurz elleni eljárásban egyfajta koronatanúként szerepel.

Az Ibiza-vizsgálóbizottság egy Ibizán felvett kompromittáló videóról kapta a nevét, ami végül 2019-ben az akkori osztrák kormány bukásához vezetett. A rejtett kamerával készült felvételeken az FPÖ-s Heinz-Christian Strache későbbi alkancellár a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek 2017 júliusában, néhány hónappal az ausztriai parlamenti választás előtt.

A terhelő anyagok és Schmid kijelentései 2021 októberében a kancellár lemondásához vezettek. Az ügyészség két hónapja emelt vádat, és most a bíróságon próbálja bizonyítani, hogy a politikus tudatosan és szándékosan hazudott a parlamentben. Kurz húszoldalas cáfolatában hamis érvek összelapátolásával vádolja az ügyészséget.

A tárgyalást eredetileg háromnaposra tervezik, ítélet hétfőn várható. Amennyiben ezután Kurzot vétlennek találják, megteremtődnének a feltételek ahhoz, hogy visszatérjen a politikai színpadra. Ez azonban a közelgő, 2024 őszén esedékes nemzetgyűlési választásokig kizártnak számít – már csak azért is, mert az ÖVP jelenlegi kancellárja Karl Nehammer, és a párt nem fogja őt a voksolás előtt visszahívni. Egyes elemzők arra is rámutatnak, hogy Kurz még egy ciklust kivár, nehogy ráragadjon a következő választásnál a bírósági eljárás.

Amennyiben azonban a vád bebizonyosodik, Kurz akár három év börtönbüntetést is kaphat. Több mint 30 év után ez az első alkalom, hogy egy volt kormányfőt vonnak felelősségre bíróság előtt Ausztriában.

Borítókép: Sebastian Kurz korábbi osztrák kancellár érkezik perének első tárgyalási napjára a bécsi regionális bíróságra 2023. október 18-án (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.