„Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van”

A kormány benyújtotta a csádi katonai misszió indítására vonatkozó javaslatot.

Forrás: MTI2023. 10. 18. 7:39
BÉRES János; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Felavatták a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Kibertér műveleti központját Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csádi elnök meghívására tervezett misszió célja Csád stabilitásának és ezáltal Európa és Magyarország biztonságának erősítése, az Afrika felől fenyegető újabb migrációs hullámok fékezése. A magyar katonák jelenléte erősíti a terrorizmus elleni küzdelmet, valamint segíti a Hungary Helps programban zajló humanitárius segítségnyújtás és helyi fejlesztések zavartalanságát – áll a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

A csádi katonai misszió bejelentésekor Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott: 

a veszélyek korát éljük. Már két súlyos fegyveres konfliktus is zajlik, és milliószámra özönlenek a migránsok Európába Afrikából és a Közel-Keletről.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország kész további feladatokat vállalni Európa és Magyarország biztonságának megerősítéséért.

Rámutatott: a brüsszeli bevándorláspárti politika nagy bajt hozott Európára, a bevándorlók tömege biztonsági kockázattal és terrorizmussal fenyegeti Európát. Elmondta: erre az izraeli, gázai események és a brüsszeli terrortámadás európai következményei is figyelmeztetnek, a bevándorlókkal együtt a közel-keleti konfliktusok Európa nagyvárosaiban is megjelentek, erőszakos tüntetések kezdődtek. 

Magyarország továbbra is a béke megőrzését, a migráció megállítását és a határok védelmét tartja az első számú feladatnak – tette hozzá. A miniszter kiemelte: a katonai misszió indítása azért fontos, mert a Száhel-övezetben lévő Csádnak kulcsszerepe van az afrikai migráció megfékezésében. Amennyiben Csád instabillá válik, akkor teljesen átszakadhat a migrációs gát Európa felé.  

A miniszter úgy fogalmazott: – Mivel álláspontunk szerint nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget oda kell vinni, ahol arra szükség van, a magyar kormány úgy döntött, hogy komplex támogatást nyújt az országnak; az elmúlt hetekben a Hungary Helps program keretében humanitárius és fejlesztési központ nyitását készítette elő, illetve több héten át orvos- és humanitárius misszió segítette a helyiek ellátását.

– A mostani határozati javaslat benyújtásával a kormány arra tesz javaslatot, hogy 2024 tavaszán egy legfeljebb 200 fős katonai missziót is indítson Csádba annak érdekében, hogy megfékezzük a migrációt, segítsük a terrorizmus elleni küzdelmet, és támogassuk a humanitárius segítségnyújtást – mondta el a napokban Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a tervezett magyar katonai misszió katonaszakmai szempontból is jelentősnek számít, mivel a térségben jelen lévő más nemzetekkel együttműködésben, de önálló magyar szerepvállalásként indulhat el.
Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter beszédet mond (Fotó: Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.