Norvégia fizetne az ukrán menekülteknek, csak menjenek haza

Nem Norvégia az első ország, ahol fizetnek az ukránoknak, amennyiben hazamennek.

Forrás: Mandiner2023. 10. 21. 14:14
null
Beregsurány, 2022. március 24. Az orosz-ukrán háború elõl Ukrajnából menekülõ emberek érkeznek a beregsurányi polgármesteri hivatalból kialakított segítségpontra 2022. március 24-én. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan programot vezetett be a Norvég kormány, amelynek célja, hogy az országban élő több mint 51 ezer ukrán menekült közül minél többet rávegyen a hazatérésre – adta hírül a Mandiner.

A királyságot elhagyni szándékozó ukrán állampolgároknak közel 18 ezer norvég koronányi támogatást (573 ezer forint) ajánlottak fel.

A program, amelynek részletei a miniszteri kabinet Utlendingsdirektoratet (UDI) honlapján jelentek meg, 17 500 norvég koronát ígér azoknak a személyeknek, akiknek „komoly humanitárius megfontolások alapján kollektív védelmet vagy tartózkodási engedélyt adtak”, és akik úgy döntenek, hogy hazatérnek.

Azonban a kifizetésért folyamodók komoly adminisztrációs munka előtt állnak: ismertetniük kell az utazási útvonalat, és be kell nyújtaniuk a repülő-, vonat-, busz- vagy más közlekedési eszközre szóló jegyek másolatát, vagy ki kell tölteniük egy önbevallási űrlapot, ha saját gépjárművet használnak.

A kérelmezőket arra is figyelmeztetik, hogy hazatérés esetén elveszíthetik tartózkodási engedélyüket vagy menekültstátuszukat, 

és hogy a Norvégiába visszaköltözni szándékozóknak vissza kell fizetniük a távozáskor kapott támogatás egészét vagy egy részét.

Nem Norvégia az egyetlen ország, amely készpénzzel ösztönöz ukrán állampolgárokat a távozásra: a svájci média a hónap elején számolt be a kormány hasonló programjáról, Írország hatóságai pedig az év elején a szociális segélyalapok felhasználásával próbálták „ösztönözni” az ukránokat a hazatérésre.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának múlt havi becslése szerint tavaly több mint hatmillió ukrán menekült el hazájából, közülük mintegy 4,8 millióan az EU-ban vagy az Egyesült Királyságban telepedtek le. Oroszország 2022-ben közel kétmillió ukrán állampolgárt fogadott be.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.