Sárga csillaggal tiltakozik Izrael ENSZ-nagykövete + videó

Elítélte az ENSZ hallgatását Izrael a nemzetközi szervezethez delegált nagykövete, Gilad Erdan hétfőn, a Biztonsági Tanács gázai helyzettel foglalkozó rendkívüli ülésén. A nagykövet az iráni rezsimet és a Hamászt a nácikhoz hasonlította, és leszögezte, hogy hazája meg fogja védeni magát.

2023. 10. 31. 8:01
ERDÁN, Gilád
New York, 2023. január 6. Gilad Erdan izraeli ENSZ-képviselõ (j2) az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az izraeli-palesztin konfliktus közelmúltbeli fejleményeivel foglalkozó ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. január 5-én. MTI/EPA/Sarah Yenesel Fotó: Sarah Yenesel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ ugyanúgy hallgat a Hamász október 7-i vérengzése ügyében, mint ahogy a holokausztot is csendben nézte végig a világ – szembesítette az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) Biztonsági Tanács a gázai helyzet megvitatására összehívott rendkívüli ülését Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete. Erdan szerint a nemzetközi szervezet mostani hallgatása hasonló ahhoz, mint amikor sokakkal együtt a nagyapját és annak gyermekeit Auschwitzba küldték.

Amikor a gyermekeit a gázkamrákba küldték, a világ hallgatott. Amikor testüket több millió más zsidó gyermekkel együtt elégették, a világ hallgatott. Ma, miután ártatlan zsidó csecsemőket égettek el élve, ez a Tanács még mindig hallgat. Néhányan önök közül semmit sem tanultak az elmúlt nyolcvan évben. Néhányan elfelejtették, hogy miért hozták létre ezt a testületet

– mondta a nagykövet.

Ahogy a nagyszüleim és zsidók millióinak nagyszülei, mostantól én és a csapatom is sárga csillagot fogunk viselni. Addig fogjuk viselni ezt a csillagot, amíg fel nem ébrednek, és el nem ítélik a Hamász atrocitásait

− folytatta Erdan, aki beszéde közben valóban kitűzött egy „Soha többé” feliratú sárga csillagot.

@hencabenca Repost: StandWithUs - Ig: @standwithus Gilad Erdan - Israel's Ambassador to the UN, as well as his team, wore yellow Stars of David reminiscent of the Holocaust in front of the UN as a harrowing reminder of what silence in the face of evil has lead to. History doesn't forget. Be on the right side of it. #israel #israel🇮🇱 #standwithisrael #jew #jewish #hamas #hamasisisis #freegazafromhamas #stoptheterror #news #foryou #foryoupage #fy #fyp #fypシ #nekedbelegyen #nekedbe #pusztuljonforyouba #pusztuljonaforyouba ♬ original sound - Viki

Az izraeli nagykövet az iráni rezsimet a nácikhoz, Ali Hámenei ajatollahot pedig Hitlerhez hasonlította. Erdan szerint az ajatollah seregéhez tartozik „a Hamász, a palesztin Iszlám Dzsihád, a Hezbollah, a húszik, a Forradalmi Gárda és más kegyetlen dzsihadisták” és az iráni vezető „mérgező népirtási ideológiákat” terjeszt.

A Hamász modern nácik – a megdöbbentő, embertelen erőszakuktól kezdve a zsidók kiirtására felszólító ideológiájukig. A Hamász nem keresi a konfliktus megoldását. Nem érdekli őket a párbeszéd. Az egyetlen megoldás, ami a Hamászt érdekli, az a végső megoldás – a zsidó nép kiirtása

– idézte a nagykövetet a Jerusalem Post izraeli napilap tudósítása.

Az ENSZ szemére vetette, hogy nem ítélte el a „náci gyilkosokat”, és azzal vádolta a szervezetet, hogy az ENSZ Közgyűlése „megtapsolta a zsidók védelmének megakadályozására tett erőfeszítéseket” – írja a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Izrael és az ENSZ között a Hamász támadása óta folyamatosak a súrlódások. Az izraeliek először azon háborodtak fel, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár gyakorlatilag védelmébe vette a Hamászt, amikor azt mondta, hogy a támadás nem légüres térben történt.

A főtitkár szavai miatt az izraeli külügyminiszter lemondta a Guterresszel tervezett találkozóját, Erdan pedig lemondásra szólította fel a vezetőt.

Beszéde végén Erdan leszögezte, hogy hazája az ENSZ hallgatása ellenére is meg fogja védeni magát a Hamásszal szemben.

Izrael népe erős, minket nem lehet megtörni, és nem megyünk sehova. Sokan megpróbáltak elpusztítani minket, de mi itt maradunk. Izrael győzni fog, szétzúzza a Hamászt, és visszahozza a túszokat

− zárta beszédét Izrael ENSZ-nagykövete.

Borítókép: Gilad Erdan izraeli ENSZ-képviselő (jobbra a második) az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az izraeli–palesztin konfliktus közelmúltbeli fejleményeivel foglalkozó ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. január 5-én (Fotó: MTI/EPA/Sarah Yenesel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.