Senkit sem érdekelt a transzgender kategória az úszóvilágkupán

Törölték a júliusban meghirdetett transzgender kategóriát a berlini úszó-világkupafutamon, miután egyetlen nevezés sem érkezett – jelentette be a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség.

2023. 10. 05. 18:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen nevezés sem érkezett az e hétvégi berlini úszóvilágkupa transzgender kategóriájában, így azt törölték – jelentette be a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet (World Aquatics). Az úgynevezett nyílt kategóriát júliusban jelentették be, miután az általános felháborodás hatására kitiltották a transznemű úszókat a nők versenyeiről.

Ennek ellenére a szövetség továbbra is kitart amellett, hogy a későbbi versenyeken is kiírja a kategóriát.

A World Aquatics nyílt kategóriás munkacsoportja folytatja munkáját és a vízi sportok közösségének bevonását a nyílt kategóriás eseményekbe. Még ha jelenleg nincs is igény az elit szinten, a munkacsoport azt tervezi, hogy a jövőben megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a Masters-versenyeken nyílt kategóriás versenyeket is rendezzenek

− idézi az erről szóló közleményt a Fox News amerikai televízió.

A nyílt kategóriában valamennyi úszásnemben lehetett nevezni 50 és 100 méteres távokon.

Míg a transznemű úszókat a jelek szerint egyelőre nem láthatjuk versenyezni, az ukrajnai háború miatt eltiltott orosz és fehérorosz úszók hamarosan visszatérhetnek. Mint arról beszámoltunk, a nemzetközi szövetség döntésének értelmében 

a két ország versenyzői a világkupa budapesti fordulóján térhetnek vissza, amelyet október 20. és 22. között rendeznek meg a Duna Arénában.

Az orosz és fehérorosz úszóknak azonban szigorú feltételeknek kell megfelelniük: kizárólag egyéni és független versenyzőkként állhatnak rajthoz, nem kísérhetik őket csapattagok, és csak azok indulhatnak, akik korábban semmilyen háborút pártoló üzenetet nem tettek közzé és nem vettek részt azt támogató rendezvényen sem. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.