Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Svédországnál csak Mexikóban történt több robbantásos bűncselekmény

Európában csak Ukrajna előzi meg Svédországot, ám ott háború folyik.

Forrás: V4NA2023. 10. 03. 15:36
Linköping, 2023. szeptember 26. Az okozott kárt nézik helybeliek egy robbanástól megrongálódott háromszintes lakóépületnél a Stockholmtól délnyugatra levõ Linköpingben 2023. szeptember 26-án, miután a reggeli órákban hatalmas detonáció rázta meg az épületet. Az elõzõ estén Stockholm egyik külvárosában, Hasselbyben is történt robbanás. A hatóságok egyelõre nem közölték, hogy a robbantások kapcsolatban álltak-e egymással, de nem kizárt, hogy bandaháború áll az események hátterében. MTI/EPA/TT/Fredrik Sandberg Fotó: Fredrik Sandberg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még három hónap hátra van az évből, ám már elérte Svédországban a robbantások száma az eddigi rekordévet, 2019-et, amikor összesen 133-szor robbantottak − hívja fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Ezzel az adattal Svédország a világon a második azon országok között, ahol nincs háború, mégis a legtöbb merényletet követik el robbantással. Őket csak Mexikó előzi meg − erről beszélt a Malmöi Egyetem vendégtanára és a Lund Egyetem vezető munkatársa, Ardavan Khoshnood. 

A skandináv ország Európa bombázási fővárosává vált. Svédország teljesen kilóg a sorból

 – mondta a Svenska Dagbladet című napilapnak, amelyet a hírügynökség szemlézett.

Európa legtöbb robbantásos merényletét elszenvedő országban bűnbandák háborúskodnak egymással, a hatóságok pedig szélmalomharcot vívnak ellenük.

Egyre kifinomultabb, egyre profibb szerkezeteket használnak a bűnelkövetők 

Az erősebb robbanótöltetek felé mozdultunk el. Kezdetben kézigránátokat dobáltak, most viszont azt látjuk, hogy áttértek a robbanóanyagok és a fejlettebb detonációk felé

 – magyarázta a vezető kriminológus. 

Idén szeptember kiemelkedő számokat hozott sajnos, országszerte összesen 11-en haltak meg robbantásban, és nem csak a bandatagok vesznek oda, hanem ártatlan emberek is, akik rosszkor vannak rossz helyen. 

A 2000-es évek előtt gyakorlatilag nem robbantgattak a skandináv országban, ezen bűncselekmények száma a 2010-es években indult meg nagyon, ami összefüggést mutat a tömeges bevándorlással és az általuk hozott bandaháborúkkal.

Borítókép: Az okozott kárt nézik helybeliek egy robbanástól megrongálódott háromszintes lakóépületnél a Stockholmtól délnyugatra levő Linköpingben 2023. szeptember 26-án, miután a reggeli órákban hatalmas detonáció rázta meg az épületet. Az előző estén Stockholm egyik külvárosában, Hasselbyben is történt robbanás (Fotó: Fredrik Sandberg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.