Sztáray Péter: Izrael bátor és összetartó közösségei tiszteletet érdemelnek

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára szerint a tárca minden gyakorlati és elvi támogatást megad Izraelnek.

2023. 10. 09. 11:34
Izrael konferencia
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Számunkra Izrael egy sikeres nemzet példája, hiszen számarányunkat meghaladva járultak hozzá Magyarország, Európa és az egész világ gazdasági, kulturális és tudományos eredményeihez. Bátor és összetartó közösségeink pedig tiszteletet érdemelnek – jelentette ki Sztáray Péter, a külügyminisztérium államtitkára a Pro-Izrael konferencián.

Kiemelte, hogy Magyarország büszke Izrael barátságára, éppen ezért is szomorú és nagyon súlyos incidens árnyékolja be a konferenciát. Az eseményeket az egész világ aggodalommal figyeli.

A Hamász Izrael elleni barbár támadásai sok száz ártatlan életet követeltek. A harcok azóta sem szűntek meg. Mindannyian gyászolunk. Szijjártó Péter miniszter az elsők között a leghatározottabban ítélte el a brutális támadást és fejezte ki együttérzését a veszteségek miatt. A külügyminiszter arról biztosított, hogy Magyarország Izrael mellett áll ezekben a nehéz órákban, napokban. Minden gyakorlati és elvi támogatást megadunk Izraelnek ebben a nehéz helyzetben

– jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy a konfliktussal kapcsolatban a legfőbb üzenetnek a terrorizmus elleni harcnak kell lennie. Izraelnek ugyanis Sztáray szerint minden joga megvan az önvédelemhez, állampolgárai és területe megvédéséhez. 

A hétvégén az Európai Unió is kiadott egy nyilatkozatot, amelynek a szövegezésénél ügyeltünk arra, hogy ez a szempont is érvényesüljön. Izraelnek minden joga megvan arra, hogy megvédje a területét és a társadalmát

– jegyezte meg a biztonságpolitikáért felelős államtitkár, majd hozzátette, hogy magyar áldozatokról eddig nincs tudomása a külügyminisztériumnak, ugyanakkor Izraelben magyar állampolgárok százai tartózkodnak, akik közül ma reggelig sokukat sikerült kiemenekíteni.

Sztáray Péter szerint az Ábrahám-megállapodások sikeressége félelmet keltett a terrorszervezetek hívei körében. 

Magyar részről úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi helyzetben a nemzetközi közösség legfontosabb feladata a további eszkaláció megakadályozása, és ehhez a régió minden országának felelősségteljes hozzáállására van szükség. Elképzelhetetlen pusztítást jelentene, ha a konfliktusba újabb országok kapcsolódnának be

– tette hozzá a helyettes államtitkár.

Megjegyezte, hogy a nemzetközi intézményekben időről időre előfordul, hogy elvitatják Izrael önvédelemhez való jogát. 

Magyarország kiállására biztosan számíthat Izrael. Számtalan alkalom volt, amikor az ENSZ-ben vagy az Európai Unióban Magyarország javaslatára, vagy Magyarország ellenkezése miatt sikerült megelőzni olyan szövegek elfogadását, amelyek kiegyensúlyozatlanok voltak és egyértelműen elítélték Izraelt. Nem tehetünk ugyanis egyenlőségjelet az Izrael ellen elkövetett terrorcselekmények és az izraeli emberek biztonságának megvédése közé

– jegyezte meg a biztonságpolitikáért felelős államtitkár.

Borítókép: A Pro-Izrael konferencia megnyitójára készülnek az esemény vendégei Budapesten, 2023. október 29-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.