Több mint kétezer emberéletet követelt a földrengés + videók

A 6,3-es erősségű rengés teljes falvakat tarolt le, Afganisztán nemzetközi segítséget kér.

2023. 10. 08. 10:46
null
Zenda Jan, 2023. október 8. Afgán férfiak túlélõket keresnek az elõzõ napi földrengés után a nyugat-afganisztáni Herát tartomány egyik településén, Zenda Janban 2023. október 8-án. A hivatalos adatok szerint több mint kétezer ember halt meg az elõzõ napi heves földrengésben Afganisztán nyugati részén. MTI/AP/Omid Haqjoo Fotó: Omid Haqjoo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétezer fölé emelkedett az Afganisztán nyugati részét sújtó erős földrengések áldozatainak száma – közölte vasárnap a tálib kormány szóvivője. Ez az elmúlt két évtized egyik leghalálosabb földrengése az országban. A Richter-skála szerinti 6,3-es erősségű szombati földmozgást több erős utórengés követte. 

A mentést jelentősen nehezíti, hogy a romok beborították az utakat, így egyes területeket alig tudnak megközelíteni. 

A kórházak is megteltek. Az ország sürgős nemzetközi segítséget kért a mentéshez és a hajléktalanná vált emberek elszállásolásához.

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata szerint a földrengés epicentruma körülbelül negyven kilométerre északnyugatra volt Herát városától, melyet három nagyon erős, 6,3, 5,9 és 5,5 magnitúdójú rengés, valamint több kisebb lökés követett.

Herátot Afganisztán kulturális fővárosaként tartják számon, a térség a becslések szerint mintegy kétmillió ember otthona. Az amerikai AP hírügynökségnek nyilatkozó egyik heráti lakos azt mondta, 

minden ember elhagyta az otthonát, a házak, irodák és üzletek üresek, mert az emberek újabb földrengésektől tartanak.

 Hozzátette: ő és a családja is fél visszamenni a házukba. A közösségi oldalakra felkerült videókon is az utcákon várakozó kétségbeesett emberek láthatók. 

Afganisztánt rendszeresen sújtják földrengések, mivel az eurázsiai és indiai tektonikus lemezek találkozásánál fekszik. 2022 júniusában Kelet-Afganisztán egy zord, hegyvidéki régióját érte földmozgás, amely kőből és vályogtéglából épült házakat rombolt le. Abban a földrengésben legalább ezer ember meghalt, és körülbelül 1500-an megsérültek. Az ország régóta Ázsia egyik legszegényebb országa, évtizedek óta konfliktusok pusztítják. A CNN amerikai hírcsatorna emlékeztet: 

Afganisztán természeti katasztrófákra való reagálási képessége csak tovább romlott, mióta a tálibok 2021-ben, az  Egyesült Államok kivonulását követően átvették a hatalmat.

Az országot akkor számos nemzetközi segélyszervezet is elhagyta.

Borítókép: Afgán férfiak túlélõket keresnek az elõzõ napi földrengés után a nyugat-afganisztáni Herát tartomány egyik településén, Zenda Janban 2023. október 8-án (Fotó: MTI/AP/Omid Haqjoo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.