Több százezer otthon pusztult el, nő a halottak száma + videó

Harminckilencre nőtt Mexikóban az Otis hurrikán halálos áldozatainak száma.

2023. 10. 29. 8:07
null
Acapulco, 2023. október 28. Drónnal készített kép az Otis hurrikán pusztításáról Acapulcóban 2023. október 27-én. Az Otis az egyik legerõsebb vihar, amely valaha is elérte Mexikó csendes-óceáni partvidékét, jelentõs károkat okozott Acapulcóban: épületeket és létfontosságú infrastruktúrát károsított meg, a várost távközlés és áram nélkül hagyta. A mintegy 900 ezres lakosú város repülõterét bezárták. A mexikói belbiztonsági miniszter közlése szerint legkevesebb 27 emberéletet követelt az ítéletidõ, négyen eltûntek. MTI/EPA/EFE/David Guzmán Fotó: David Guzmán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminckilencre nőtt Mexikóban az Otis hurrikán halálos áldozatainak száma a kormány helyi idő szerint szombaton közzétett bejelentése szerint.     

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök mindazonáltal azt vetette ellenfelei szemére – akiket keselyűknek nevezett –, hogy „felnagyítják a hurrikán okozta károkat”, beleértve a halálos áldozatok számát is, hogy megnehezítsék indulását a jövő évi elnökválasztáson.

Szakértők szerint azonban a halottak száma várhatóan tovább nő majd, családok százai ugyanis továbbra sem tudnak semmit szeretteikről.

A hurrikán által sújtott térségekben elburjánzott a lopás és a fosztogatás, az ott élők pedig azzal vádolták a kormányt, hogy nem küldött elég segélyszállítmányt az érintett területekre.

Az előzetes felmérések szerint az Otis több mint 220 ezer otthonban végzett pusztítást, sok szálloda is érintett.

Az államfő ezzel szemben leszögezte azt is, hogy kormánya bármely eddigi kormánynál többet tesz a mentés és a károk felmérése terén.

Az Otis kedd éjjel csapott le a partvidékre, rendkívül veszélyes, 5-ös kategóriájú hurrikán erejével, amelynek tartós szélsebessége csaknem óránkénti 270 kilométer volt, széllökései pedig elérték az óránkénti 330 kilométert. Ezt követően a szárazföld felett veszített erejéből, és végül eloszlott.

Borítókép: Drónnal készített kép az Otis hurrikán pusztításáról Acapulcóban 2023. október 27-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/David Guzmán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.