Tovább folytatódik a maine-i mészáros üldözése

A hatóságok továbbra is nagy erőkkel keresik a több mint húsz ember haláláért felelős személyt.

2023. 10. 27. 14:27
null
Lewiston, 2023. október 26. Rendõrök a Maine állambeli Lewistonban elkövetett lövöldözés egyik helyszínén 2023. október 25-én. Egy okleveles lõfegyver-oktató az este folyamán két helyszínen, egy étteremben és egy bowling-teremnél nyitott tüzet, legkevesebb 22 embert megölt, 30-at megsebesített. A rendõrség nagy erõkkel keresi az elkövetõt. MTI/EPA/C. J. Gunther Fotó: C. J. Gunther
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban található Maine államban nagyszabású hajtóvadászat folyik az amerikai hadsereg tartalékos katonája után, akit azzal gyanúsítanak, hogy több mint húsz embert meggyilkolt és 13 másikat megsebesített egy tömeges lövöldözésben.

Több száz rendőr és FBI-ügynök keresi Robert Cardot, akiről azt állítják, hogy fegyvere van és veszélyes.

A lövöldözéshez közeli  iskolákat és az üzleteket bezárták, az emberek pedig akár nyolcvan kilométert is utaznak, menedéket remélve. Csütörtök este a rendőrség rajtaütött egy ingatlanon a szomszédos Bowdoinban.

A házkutatás egy részét élőben közvetítették a televízióban.

A szerdai vérontás volt a legsúlyosabb tömeges lövöldözés az Egyesült Államokban ebben az évben a Gun Violence Archive (Fegyveres Erőszak Archívum) szerint, amely azokat az eseményeket számolja, amelyekben négy vagy több ember halt meg vagy sérült meg, a fegyveres kivételével.

A tömeges lövöldözés ráadásul a legsúlyosabbnak számít, amelyet Maine-ben valaha feljegyeztek. A településen egyébként magas a fegyvertartó személyek aránya, ugyanakkor viszonylag alacsony a fegyveres erőszakos esetek száma.

A lövöldözés egy bowlingpályán kezdődött Lewiston kisvárosában helyi idő szerint szerdán nem sokkal 19 óra előtt. A helyszínen egy nőt és hat férfit öltek meg. Körülbelül tíz percen belül lövéseket jelentettek egy közeli étteremből, ahol további nyolc személyt lőttek agyon.

Eközben Lewistonban és három közeli városban továbbra is érvényben van a helyhez kötött óvóhelyi figyelmeztetés. Az iskolák és a legtöbb helyi üzlet bezárt, és sok közülük pénteken is zárva maradt.

John Alexander, az ottani főorvos példátlannak nevezte a támadást a kisvárosban. Elmondta, hogy körülbelül ötven egészségügyi szolgáltató, ápolók, légzésterapeuták és sebészek válaszoltak a hívásra, hogy segítsenek az áldozatok ellátásában.

Maine állam rendőrsége szerint a gyanúsított nemrégiben mentális egészségügyi problémákat jelentett, többek között hangokat hallott és azzal fenyegetőzött, hogy lövöldözni fog egy katonai létesítményben Maine állam déli részén.

 

Borítókép: Rendőrök a Maine állambeli Lewistonban elkövetett lövöldözés egyik helyszínén (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.