Újra előkerül a migrációs paktum gyors elfogadása az Európai Parlamentben

Az Európai Néppárt gőzerővel dolgozik azon, hogy minél előbb átpasszírozzák a testületen a bevándorlók kényszerű áttelepítését.

2023. 10. 03. 16:32
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2023. szeptember 13. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió helyzetérõl tartja meg évenkénti beszédét az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. szeptember 13-án. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése szerdán ismét vitát tart a menekültügyi és migrációs csomag gyors elfogadásának szükségességéről. A napirendi pontot az Európai Néppárt (EPP) kezdeményezte. A lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője, Beata Szydlo ennek kapcsán arról beszélt a lengyel közrádiónak, hogy

a napirendre tűzött vita zsarolási kísérlet és nyomásgyakorlás a tagállamokra, hogy fogadjanak be illegális migránsokat, mert a németek által kiváltott európai migrációs válság napról napra nő.

A volt kormányfő szerint jelenleg a migrációs válság második hulláma sújtja Európát, míg sokan támogatják a paktumot, néhány tagállam határozottan ellenzi azt, köztük Lengyelország is.

Ezek olyan megoldások, amelyek nem lesznek hatékonyak a migrációs válság megállításában, és nem segítenek azoknak az embereknek sem, akiknek szükségük van a segítségre. Ez inkább zsarolás a tagállamok számára, és ösztönzőleg hatnak azokra, akik embereket csempésznek Európába

– jelentette ki Beata Szydlo. A PiS politikusa elmondta azt is, hogy  a Jog és Igazságosság kormánya egyértelműen ellenezni fogja azeket a kísérleteket, hogy erőszakkal úgynevezett migránskvótákat írjanak elő az egyes országok számára. Arra a kérdésre, hogy a lengyel jobboldali tart-e attól, hogy Brüsszel pénzbüntetést szabhat ki az országra azért, mert elutasítja a migránsok befogadását, a korábbi lengyel miniszterelnök azt mondta:

Nem fogunk fizetni, nem fogunk befogadni. Megpróbálunk majd szövetségeseket keresni, akik az EU-ban is megértik, hogy más megoldásokat kell keresnünk.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.