A Bolgár Labdarúgó-szövetség elleni tiltakozások miatt lesz zárt kapus az Eb-selejtező

Bulgáriában zavargásoktól tartanak, ezért nem lehetnek magyar szurkolók sem a mérkőzésen.

2023. 11. 06. 17:59
Bulgária, Magyarország, Eb-selejtező, MLSZ
FBL-EUR2004-BUL-DEN Bulgaria's supporters hold a flag with inscription against the UEFA, 18 June 2004 at Braga's stadium, at the end of their team's Euro 2004 group C football match against Denmark at the European Nations championship in Portugal. Denmark won 2 to 0. Bulgaria is knocked out the tournament. AFP PHOTO Dimitar DILKOFF (Photo by DIMITAR DILKOFF / AFP) Fotó: Europress/AFP/Dimitar Dilkoff
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bolgár Labdarúgó-szövetség a szurkolók demonstrációjától és az ultrák erőszakos fellépésétől tartva kérvényezte az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA), hogy a Magyarország elleni Eb-selejtezőt zárt kapuk mögött játssza a bolgár labdarúgó-válogatott.

A válogatott nem a Vasil Levski Stadionban, hanem a plovdivi Hristo Botev Stadion üres lelátói előtt lép pályára Magyarország ellen. Ennek oka az UEFA biztonsági és védelmi osztályának elemzését követő rendkívül magas kockázatértékelés.

– írta a közleményében a Bolgár Labdarúgó-szövetség. 

A készülő zavargásokról szóló információkra és a közrendet fenyegető súlyos veszélyekre hivatkozva ugyanis az UEFA korábban hivatalos kockázatértékelést  kért a bolgár belügyminisztériumtól, a szófiai belügyi igazgatóságtól és a bolgár szövetségtől. Ezek után pedig a Magyar Labdarúgó-szövetséggel való további egyeztetést követően született meg a döntés, hogy az Európa-bajnoki selejtezőt november 16-án, csütörtökön 19 órakor a plovdivi Hristo Botev Stadionban, zárt kapuk mögött rendezik meg.

Az ultrák a bolgár szövetség vezetése ellen terveztek tiltakozó megmozdulást, azonnali lemondást követelnek. 

Azt nehezményezik, hogy Boriszlav Mihailov elnök vezetése alatt a bolgár válogatott egyre rosszabb helyezéseket ér el a nemzetközi megméretéseken. 

Az UEFA honlapján nemrég megjelent egy hivatalos közlemény, amely megerősíti, hogy az esetleges problémákról szóló bejelentést elsőként a bolgár fél tette:

Bejelentjük, hogy a Bulgária és Magyarország közötti Európa-bajnoki selejtezőt november 16-án zárt kapuk mögött játsszák Plovdivban. Az intézkedésekről minden fél megállapodott, miután elemezték a Bulgáriától kapott információkat, amelyek a stadionban és annak környékén a közrendbontás megnövekedett kockázatával kapcsolatosak

– áll az UEFA közleményében. 

Borítókép: Bolgár szurkolók (Fotó: Dimitar Dilkoff/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.