A gázai al-Sifa kórházi küldetéséről számolt be egy tiszt + videó

Egy kórházba való bejutás nem jelentheti a saját életünk kockáztatását, de ebben az esetben kiderült, hogy a gázai emberek életét kockáztatjuk, fogalmazott a tiszt.

2023. 11. 24. 18:19
Israel launches airstrikes in Gaza
GAZA CITY, GAZA - MAY 09: Relatives of 13 year old Palestinian, who was killed during Israeli warplanes airstrikes, mourn at the mortuary of the Sifa Hospital in Gaza City, Gaza on May 09, 2023. Ali Jadallah / Anadolu Agency (Photo by Ali Jadallah / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nemrégiben végrehajtott küldetés során az IDF egyik tisztje rávilágított a gázai al-Sifa komplexumba behatoló erők összetett helyzetére. A tiszt hangsúlyozta a kórházba való behatolással járó kockázatokat, és kijelentette: 

Egy kórházba való bejutás nem jelentheti a saját életünk kockáztatását, de ebben az esetben kiderült, hogy a gázai emberek életét kockáztatjuk. Ez minden érintettet lehetetlen helyzetbe hoz.

 

A műveletbe betekintést nyújtva a tiszt megemlítette: „Az akna az udvar közepén volt. A különleges erők kíséretében mentünk be, mert át kellett mennünk egy raktáron, ahol rengeteg lőszert, fegyvert és robbanóanyagot találtak”.

A tiszt szerint a bonyolult helyzet úgy bontakozott ki, ahogy a térben navigáltak. 

A bal oldalunkon az IDF-erők, a jobb oldalunkon pedig a még mindig álló és működő tábor. Minden, ami azon túl van, feltételezhetően még mindig erős Hamász jelenlétet mutat.

A videó részletesen bemutatja a Shifa komplexum kezdeti feltárását, és megjegyzi, hogy a bombakereső kutyák egy lőszerrel teli teherautót találtak. A tiszt megemlítette, hogy a D9-es buldózer feltárt egy aknát, amelynek mélysége nem volt azonnal megállapítható. A későbbi vizsgálatok és a leeresztett szerszámok használata azt mutatta, hogy egy tíz méter mély aknáról van szó, amely egy folyosóhoz vezet. A beszámoló szerint ennek a folyosónak a végén egy robbanásbiztos ajtó volt, amelynek a tetején egy lövészlyuk állt. Az összes védelmi mechanizmus leszerelését követően az erők kinyitották ezt az ajtót, amely egy másik, mélyebben a komplexumban lévő ajtóhoz vezetett. 

A videóban említettek szerint ez az alagút a kórház alatt húzódott.

Kiemelte a helyzet súlyosságát, mondván: „Az a felismerés, hogy ez az alagút a kórház alatt vezet, riasztó. Mielőtt ott voltunk, az erők segítettek orvosi felszerelés, csecsemőtápszer, pelenkák és inkubátorok szállításában, hogy a hely működőképes maradjon, amíg az épület közelében művelet zajlik”.

A tiszt beszámolója bepillantást enged abba, hogy az IDF-erők milyen kihívásokkal szembesülnek, amikor egyensúlyt kell teremteniük a biztonsági aggályok és az alapvető szolgáltatások fenntartásának szükségessége között egy konfliktusövezetben. Az ilyen műveletek kényes jellege alátámasztja, hogy a tiszteknek milyen bonyolult döntéseket kell hozniuk az összes érintett fél biztonságának garantálása érdekében.

Borítókép: Az izraeli harci gépek légicsapásai során megölt 13 éves palesztin rokonai gyászolnak a gázai al-Sifa kórház halottasházában Gázavárosban (Fotó: Anadolu Agency / AFP /  Ali Jadallah)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.