Az Európai Parlament a magyar uniós biztost vette célkeresztbe

Régi narratívát vett elő az Európai Parlament.

2023. 11. 28. 16:56
VÁRHELYI Olivér
Luxembourg, 2023. április 24. Várhelyi Olivér, bõvítésért és szomszédságpolitikáért felelõs uniós biztos az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozójára érkezik Luxembourgban 2023. április 23-án. Az EU-külügyminiszterek az ukrajnai háborúról és a szudáni válságról tanácskoznak. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament újra támadást intézett Várhelyi Olivér ellen. A testület balliberális része szerint a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos magatartása és politikája nem felel meg eléggé az uniós normáknak. Az Európai Parlamentben futó közös kül- és biztonságpolitika végrehajtásáról szóló jelentéstervezethez fűztek olyan módosításokat, amelyek a magyar biztos kapcsán fogalmaznak meg elvárásokat. A kedden elfogadott szocialisták által írt módosítóban azt kérték, hogy

Bizottság kezdeményezzen független és pártatlan vizsgálatot annak megállapítására, hogy a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos által tanúsított magatartás és az általa támogatott politikák nem sértik-e a bizottság tagjaira vonatkozó magatartási kódexet és az uniós biztos szerződésekből eredő kötelezettségeit.

Ezt az elvárást már korábban, januárban is megfogalmazták az Európai Parlamentben. Arra, hogy mennyire megalapozott a vádaskodás utal az is, hogy Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke ezt akkor teljesen figyelmen kívül hagyta.

A januári jelentés kapcsán Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke úgy fogalmazott, hogy:

„Elfogadhatatlan és hiteltelen a holland szocialista EP-képviselő, Thijs Reuten támadása Várhelyi bővítési biztos ellen. Amint azt tegnap a plenáris felszólalásomban is elmondtam, példa nélküli az a méltatlan bírálat, amely a biztos személyét és munkáját támadja a kül- és biztonságpolitikai éves jelentésekben. Ráadásul egy olyan bővítési biztos ellen szól, aki kulcsszerepet játszik abban, hogy az unió bővítési politikája újra lendületet kapjon. Az épp tomboló korrupciós botrány közepette a nemzetközi dollárbaloldal most inkább hallgasson!”

Ezt követően Gál Kinga azt hangsúlyozta, hogy az NGO-kra jellemző aktivista típusú parlamenti jelentések károsak az Európai Unió külpolitikájának egészére nézve.

Borítókép: Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozójára érkezik Luxembourgban 2023. április 23-án. Az EU-külügyminiszterek az ukrajnai háborúról és a szudáni válságról tanácskoznak (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.