Békefórumot tartanak Párizsban, Izraelt meg se hívták

Békefórumot rendez csütörtökön Párizsban Emmanuel Macron francia államfő, azonban kétséges, hogy törekvése több sikerrel járhat-e, mint a néhány héttel ezelőtti kairói konferencia, ahol nem született érdemi előrelépés.

2023. 11. 09. 14:05
MACRON, Emmanuel
Róma, 2023. szeptember 26. Emmanuel Macron francia államfõ érkezik Giorgio Napolitano egykori olasz államfõ gyászszertartására a parlamenti alsóház épületébe Rómában 2023. szeptember 26-án. A volt elnök szeptember 22-én, 98 éves korában hunyt el Rómában. Az Olasz Kommunista Pártot korábban vezetõ Napolitano az elsõ olasz politikus, aki kétszer töltötte be az elnöki tisztséget, 2006 és 2015 között. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben szilárdan kiállnak Izrael mellett, a nyugati országok igyekeznek megmutatni, hogy törődnek az élelmiszer- és gyógyszerhiány miatt szenvedő gázai civilekkel. Ezzel a céllal hívott össze csütörtökre Párizsba békefórumot Emmanuel Macron francia elnök – írja a Politico hírportál.

Macron humanitárius fegyverszünetet szorgalmaz, úgy véli, a terrorizmus elleni küzdelem nem indokolja a civilek feláldozását.

A találkozón részt vesz többek között Leo Varadkar ír miniszterelnök, Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök, Nikos Christodoulides ciprusi elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Októberben az Egyiptom által összehívott hasonló megbeszélés 34 résztvevő állama konkrét intézkedések helyett csak egy meglehetősen általános nyilatkozat elfogadásáig jutott, amelyben felszólítanak a konfliktus kiszélesedésének megakadályozására, és elítélik a békés lakosok elleni erőszakot mindkét oldalon.

Kérdés, hogy Macron sebtiben, mindössze egy hét alatt összerántott fóruma elérhet-e bármi konkrétumot. A gázai lakosságnak sürgősen szüksége lenne ivóvízre, élelmiszerre, gyógyszerekre és üzemanyagra, azonban a hírportál által megkérdezett diplomaták szerint kicsi az esély rá, hogy Párizsban bármilyen konkrét megoldás szülessen.

Izrael többször leszögezte, hogy egy csepp üzemanyagot sem enged be a Gázai övezetbe, amíg a Hamász szabadon nem engedi az ott fogva tartott több mint kétszáz túszt.

Nemzetközi szinten túl sok a hasonló résztvevőkkel tartott konferencia. Ez nagyrészt Franciaország láthatóságáról szól a globális színtéren

– mondta egy uniós diplomata, aki a téma kényessége miatt ragaszkodott hozzá, hogy névtelen maradjon.

Franciaország nem az egyetlen, amely békekonferenciát rendezne az izraeli konfliktus feloldására. Pedro Sanchez spanyol ügyvivő miniszterelnök is jelezte ebbéli szándékát, de a Middle East Eye hírportál értesülése szerint Szaúd-Arábia is fontolgatja egy megbeszélés összehívását.

A párizsi tanácskozás részben válasz az ENSZ felhívására, hogy több pénzeszközre van szükség a Gázai övezet számára, amelynek a becslések szerint 1,2 milliárd dollárra lenne szüksége. Ennek ellenére hivatalosan nem segélykonferenciáról van szó, és várhatóan csak a házigazdák jelentenek be támogatást Gáza számára.

Furcsa módon Izraelt egyáltalán nem hívták meg a megbeszélésre, és a zsidó állam nem is lelkesedik túlságosan a konferencia ötletéért, pedig az egyetértése nélkül nehéz lesz bármilyen konkrét tervet felállítani a segélyek bejuttatására a Gázai övezetbe.

Sokakhoz hasonlóan mi sem értjük, mi fog ott történni. Csak reméljük, hogy nem egyfajta Izrael-ellenes platformmá válik, ahol Izraelt bírálják, és tűzszünetet követelnek

− nyilatkozta Haim Regev, Izrael az Európai Unióba akkreditált megbízottja.

Borítókép: Emmanuel Macron francia államfő (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.