Bekeményítenek a migránsokkal szemben

A jobboldali és a centrista szenátorok megállapodtak, hogy törlik a papírok nélküli migránsok tartózkodási engedélyének megadásáról szóló cikkelyt a bevándorlási törvény tervezetéből. A Republikánusok párt frakcióvezetője szerint ez lehetővé teszi, hogy a szenátus megszavazza a saját szövegét, amely alaposan módosítja a kormány által benyújtott változatot.

Forrás: Le Monde2023. 11. 08. 8:19
Lampedusa, 2023. szeptember 15. Továbbszállításukra várnak az illegális bevándorlók a dél-olaszországi Lampedusa szigetén lévõ befogadóközpontnál 2023. szeptember 15-én. Az elõzõ napokban rekordszámú, mintegy 6400 migráns érkezett a szigetre, ezért a helyi vezetés szükségállapotot hirdetett. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Köztársaságiak (Les Républicains, LR) jobbközép párt szenátorai és a centristák kedden megállapodtak a bevándorlási törvényjavaslat legnagyobb vitát kiváltó intézkedéséről, megnyitva az utat a szöveg szenátusi elfogadásához – jelentette be kora este az LR képviselőcsoportja.

A szenátusi többség két csoportja közötti kompromisszum értelmében törlik az ominózus 3. cikkelyt, amely lehetővé tette, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban tartózkodási engedélyt kapjanak a papírok nélküli munkavállalók, ami a jobboldal számára teljesen elfogadhatatlan lett volna – írja a Le Monde francia napilap.

Ennek a megállapodásnak lehetővé kell tennie, hogy a szenátus megszavazza a saját szövegét, amely alaposan módosítja a kormány által benyújtott változatot

− magyarázta sajtóközleményében Bruno Retailleau, az LR képviselőcsoportjának vezetője.

További módosítás, hogy az illetékes prefektusoknak ezentúl nemcsak a külföldi állampolgár szakmai tevékenységének valóságát és jellegét kell majd ellenőrizniük, hanem a társadalmi és családi beilleszkedését, a közrend tiszteletben tartását és a francia társadalomba való beilleszkedését is − világított rá Retailleau, hozzátéve, hogy 

a tartózkodási engedély semmiképp sem lesz alanyi jog, hanem kizárólag eseti alapon és csak egyéves időtartamra adható meg.

Mint arról beszámoltunk, az LR eredetileg azt szerette volna elérni, hogy teljesen kerüljön ki a törvénytervezetből a tartózkodási engedély megadásának lehetősége a papírok nélkül Franciaországban tartózkodó migránsoknak, mert attól tartanak, hogy a lépés csak növelné az illegális migrációt, amely alatt már amúgy is rogyadozik Franciaország.

Ellenállásuk viszont bukásra ítélhette volna a francia kormányt, ugyanis az LR szavazatai nélkül semmiképp sem lett volna meg a szükséges többség a szenátusban. Ha viszont a kormány enged, és kiveszi a vitatott pontot a tervezetből, az a koalíción belül okozhatott volna törést, ugyanis 

a Reneszánsz (Emmanuel Macron elnök pártja) egyes képviselői ragaszkodtak a tartózkodási engedélyre vonatkozó szabályhoz.

Fontos újdonság, hogy az új törvénnyel visszaállítják az illegális tartózkodás bűncselekményét, amelyet 2012-ben François Hollande elnöksége alatt eltöröltek, az európai szabályozásnak való megfelelés érdekében azonban nem szabadságvesztéssel, hanem pénzbírsággal rendelik büntetni.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.