Berezelt a Bolgár Labdarúgó-szövetség

Váratlanul érte a magyar és bolgár szurkolókat a Bolgár Labdarúgó-szövetség bejelentése, amely szerint a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjén a november 16-i bolgár–magyar válogatott mérkőzést zárt kapuk mögött Szófia helyett Plovdivban, 20.45 helyett 18 órakor rendezik meg. A döntés mintegy kétezer magyar szurkolót is érint, akik már megvették a belépőket, megszervezték utazásukat, lefoglalták a szállásukat.

2023. 11. 07. 13:27
Bulgária, Magyarország, Eb-selejtező, MLSZ
FBL-EUR2004-BUL-DEN Bulgaria's supporters hold a flag with inscription against the UEFA, 18 June 2004 at Braga's stadium, at the end of their team's Euro 2004 group C football match against Denmark at the European Nations championship in Portugal. Denmark won 2 to 0. Bulgaria is knocked out the tournament. AFP PHOTO Dimitar DILKOFF (Photo by DIMITAR DILKOFF / AFP) Fotó: Europress/AFP/Dimitar Dilkoff
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bolgár Labdarúgó-szövetség (BFSZ) indoklása szerint készülődő tömeges rendbontásokról szóló jelzések és a közrend megsértésének súlyos veszélye miatt döntött úgy, hogy zárt kapuk mögött rendezik a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjét. Valójában a szövetség vezetése ellen tervezett tiltakozásra számítanak a Litvánia és Albánia elleni, októberi megalázó vereségek után. Ezen a találkozón debütál majd Ilian Iliev, az új válogatott szövetségi kapitánya.  

A Dnesz hírportál értesülése szerint a bolgár szurkolók kicselezésére tett kísérlet nem fog sikerrel járni, mert az élcsapatok, köztük a Levszki, a CSZKA, a Botev Plovdiv, a Lokomotiv Plovdiv, a Beroe és a Spartak Várna szurkolói kimennek a Botev-stadionba, és a stadion körül tartják meg tiltakozásukat, bár nyilvánvalóan nem tudnak jelen lenni a mérkőzésen. A megerősítést más csapatok szurkolóitól is várják. A legtöbb hazai csapat szurkolói már több forduló óta nyilvánosan tiltakoznak a stadionokban, és a BFSZ vezetőségének lemondását követelve.  

Lapunk ezzel kapcsolatban megkereste a hazánkban élő Georgi Markov volt alkotmánybírót, korábbi országgyűlési képviselőt, aki korábban a Levszki Szófia Igazgatóságának elnöke és a Bolgár Olimpiai Bizottság egykori alelnöke volt.  

A döntés a tervezett mérkőzés helyszínének, időpontjának változtatása és üres stadion előtti játszása nem politikai döntés és nem Magyarország ellen szól. 

Az UEFA biztonsági osztályának elemzése után a szövetség magas biztonsági kockázatokra hivatkozva hivatalos levelet küldött a bolgár szövetségnek, amelyben javasolta, hogy a november 16-ra tervezett Bulgária–Magyarország Euro 2024-es selejtezőjét helyezzék át a plovdivi Hriszto Botev Stadionba.

 

A bolgár labdarúgás helyzete tragikus

A válogatott győzelem nélkül utolsó a csoportjában, de a futballklubok sincsenek jobb helyzetben, amit a CSZK Szófia–Sepsi Európa-konferencialiga-mérkőzés is jól mutat. A legsikeresebbnek számító Ludogorec klubban csak külföldi labdarúgók játszanak.  

Természetesen a bolgár szurkolóknál betelt a pohár, és a BFSZ vezetőségének a lemondását követelik, legfőképpen az 1994. évi vb három legendájának: Boriszlav Mihájlovét, Jordan Lecskovét és Emil Kosztadinovét. Ezért a szurkolók az interneten kezdtek szervezkedni a bolgár–magyar mérkőzés előtt, amely egyben a válogatott utolsó mérkőzése ebben az évben. Nem tudni, mennyi szurkoló vett volna részt a demonstráción, de a CSZK és a Levszki szurkolói – a Ferencváros és az Újpest szurkolóihoz hasonlóan – sokan vannak és jól szervezettek. Az UEFA megtudta a készülődő rendzavarást, és a bolgár rendőrségtől kért biztonsági garanciákat, amelyeket nem kapott meg. Félő volt, hogy a demonstrációban migránsok és bűnözői csoportok is részt vesznek, ezért helyezték át a mérkőzés helyszínét és változtatták meg az időpontját.  

Idén tavasszal a bolgár futballrajongók és sportújságírók csodálattal irigykedve nézik a magyar sportpolitika sikerét. Az idei márciusi Magyarország–Bulgária mérkőzésen a meccs előtt a bolgár sajtó 34:0 eredményt írt ki, mert Orbán Viktor 34 stadiont épített fel Magyarországon, míg Bulgária egyet sem. Tiranának és Szkopjének van modern stadionja, csak Szófiának nincs. A bolgár sportakadémiák képtelenek európai élvonalba tartozó futballistákat kinevelni.  

A jelenlegi Bolgár Labdarúgó-szövetség vezetőségének legfőbb ellenzékét Dimitar Berbatov, a Tottenham és a Manchester United egykori labdarúgója képviseli, aki jelölte magát a szövetség élére, de nem kapott elegendő támogatást – mondta Georgi Markov.  

A Trud hírportál élesen bírálta a Bolgár Labdarúgó-szövetséget a helyszínváltoztatásért. Véleményük szerint Boriszlav Mihajlovék úgy könyörögték ki a döntést az UEFA-tól, amely története során először változtatta meg egy mérkőzés helyszínét és kizárta a szurkolókat a tiltakozásról szóló pletykák miatt. Elhiszi valaki, hogy a BFSZ hatalmasai nem személyesen kérleltek és térdeltek segítségért az Európai Labdarúgó-szövetségnél? Mely bolgár hatóságok ijedtek meg és riasztották az UEFA-t? „Struccként a homokba dugni a fejeteket a gyengeség jele. Egykor bolgár hősök voltatok a pályán, de most…” – írja a hírportál.  

Borítókép: Bulgária szurkolói egy zászlót tartanak az UEFA elleni felirattal 2004. június 18-án (Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.