Kázmér 2024. március 4.
logo

Botrányos román kirohanás a székely zászló ellen

Pataky István (Marosvásárhely)
2023.11.14. 12:53 2023.11.14. 14:25
Botrányos román kirohanás a székely zászló ellen

A „Székelyföld nem létezik, Románia oszthatatlan” jelszóval indított politikai támadást a szélsőséges megnyilvánulásairól ismert román Diana Sosoaca szenátor. A politikus és pártja, a nemrég alakult SOS Románia állásfoglalásában szolidaritást hirdetett „a provokációk ellen”. 

A bukaresti felsőház hétfői ülésén Diana Șosoaca felszólalásában agresszív, hisztérikus hangnemben ellenezte a székely zászló kitűzését, megkérdőjelezte a Székelyföld létezését, majd kiabálva támadta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakcióját. A román politikus botrányos viselkedése miatt megszakították a szenátus ülését.    

A magyarellenes kirohanásra reagálva, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor leszögezte: a székely zászlót továbbra is a törvényeknek megfelelően fogja kitűzni ez a közösség. 

Valahányszor nemzeti, közösségi szimbólumainkat támadják vagy Székelyföld létét kérdőjelezik meg, a magyar közösség egy részét támadják. Amikor ezt a parlamentben teszik a szélsőséges szervezetek, akkor az etnikai konfliktuskeltés a cél, a magyar közösség lejáratása a szándék 

– közölte a magyar politikus. 

Tánczos Barna kijelentette: a magyarok, székelyek nemzeti, közösségi szimbólumai nem képezik vita tárgyát. – Közösségünknek alkotmányos joga identitásának kifejezése és annak megélése. Székelyföld zászlaját továbbra is használni fogjuk, bárkit zavarjon ez, mert ez hozzátartozik identitásunkhoz. A parlamentben és minden fórumon megvédjük a magyar emberek érdekeit és szimbólumainkat, akkor is, amikor szélsőséges hangulatkeltők a szenátushoz méltatlan viselkedéssel támadnak minket – idézte a politikust az RMDSZ közleménye. 

A parlamenti botrány után Tánczos arra hívta fel a figyelmet, hogy a román szenátusban olyan szabályokra van szükség, amelyek a demokratikus vitát segítik elő, nem pedig egy közösség széles körű stigmatizálására adnak lehetőséget.

Borítókép: Őrtüzet gyújtottak a székely autonómia napján Csepelen (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.