Egyre nagyobb méreteket ölt az antiszemitizmus Olaszországban

A hivatalos adatok szerint a közel-keleti konfliktus kirobbanása óta 42 alkalommal történt zsidóellenes megnyilvánulás.

2023. 11. 06. 18:20
null
Róma, 2023. november 4. Palesztinokat támogató tüntetõk Rómában 2023. november 4-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 9400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felerősödtek a zsidóellenes megnyilvánulások Olaszországban. Az antiszemitizmus nemcsak a múlt keserű emléke, hanem hétköznapjainkban is egyre gyakrabban felüti fejét. A közel-keleti konfliktus óta az országban megduplázódtak az antiszemita esetek.

A hivatalos adatok szerint a közel-keleti konfliktus kirobbanása óta 42 alkalommal történt zsidóellenes megnyilvánulás. Az év eleje óta 278 esetben támadták vagy sértették meg a közösség tagjait származásuk miatt. Az agressziók főként az interneten történtek, de verbális esetre is volt példa.

Az olasz zsidó közösség tagjai azt állítják, hogy biztonságban érzik magukat, de a statisztikák azt bizonyítják, hogy a kisebbség elleni gyűlölet erősödik. Az izraeli–palesztin háború kirobbanása óta fokozott nemzetbiztonsági rendelkezéseket vezettek be, többek között a zsidó közösség védelmében.

A konfliktus kirobbanása óta a zsidók lakta negyedeket, intézményeket és iskolákat kiemelt rendőri védelemmel látták el. A palesztinpárti rendszeres tüntetéseken a múlt sötét időszakait idéző gyűlölködő kijelentések hangzanak el, ami mély aggodalommal tölti el az olasz hatóságokat. Az elmúlt napokban Rómában egy holokauszt-emlékművet rongáltak meg.

Ugyancsak a fővárosban egy lakóház falára Dávid-csillagot rajzoltak és a Hamász palesztin terrorcsoport túszainak fotóját ragasztották ki. Bolognában pedig a koncentrációs táborban elhunytak neveit tartalmazó emlékművet rongálták meg.

Egy hétvégi palesztinbarát tüntetésen az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet római központjáról letépték az izraeli zászlót. A megmozdulásokon a zsidók halálát kívánták.

Jobboldali olasz politikusok szerint nem kizárt, hogy az arab kulturális központokban is erőteljes gyűlöletpropaganda zajlik. Annamaria Cisint, Monfalcone polgármestere arról számolt be, hogy a napokban a helyi dóm mögött a kommunista párt szimpatizánsai és iszlám fanatikusok azt ordították:

Allah Akbar, halált Izraelre!

Döbbenetesnek találta azt is, hogy senki sem ítélte el a Hamász által izraeli nők és gyermekek ellen elkövetett vérengzéseket. A városházára kitett izraeli zászló alá trágár rajzokat függesztettek ki. Az északolasz város polgármestere szerint problémát jelent az is, hogy az arab kulturális központokban nem beszélnek olaszul. Nem kizárt, hogy pontosan ezeken a helyeken zajlik a legerőteljesebb gyűlöletkeltés a zsidóság ellen.

Gennaro Sangiuliano kultúráért felelős miniszter mély aggodalmának adott hangot a vészkorszakot idéző antiszemita megnyilvánulások miatt, melyek nemcsak Berlinben és Bécsben, hanem Rómában is tapsztalhatók. Hangsúlyozta, mindent meg kell tenni, hogy a múlt sötét időszakai ne térhessenek vissza, el kell ítélni és szigorúan kell büntetni minden zsidóellenes cselekedetet.

Borítókép: Palesztinokat támogató tüntetők Rómában 2023. november 4-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.