Erőszakba torkollt az amnesztia elleni tüntetés Madridban

Összetűzés alakult ki a katalán függetlenségi vezetők amnesztiája ellen tüntetők és a rendőrök között kedd éjjel Madridban.

Forrás: MTI2023. 11. 08. 5:22
Demonstration against the amnesty and the right to self-determination in Barcelona
SOCIAL-ISSUE/SPAIN Demonstration organized by the Spanish association Sociedad Civil Catalana against the amnesty and the right to self-determination for Catalonia, two requirements that Junts per Catalunya, chaired by Carles Puigdemont, requests to support the investiture of Pedro Sanchez as Spanish president, in Barcelona on 08th October 2023. (Photo by Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto) (Photo by Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP/Joan Valls
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóságok tájékoztatása szerint a koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) fővárosi székházának közelében mintegy hétezer ember gyűlt össze azért, hogy tiltakozzon a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazás miatt elítélt politikusok rehabilitálásáról szóló tárgyalások miatt.

Az egybegyűlt tömeg magasba tartott transzparensein és nemzeti színű zászlókon a többi közt „Amnesztiát nem!”, „Sánchez áruló!”, „Puigdemont a börtönbe!” feliratok voltak olvashatók.

A tüntetőket kordonokkal igyekezetek távol tartani a pártszékháztól, azokat azonban többen is megbontották, és a felsorakozott rendőröket petárdával, füstbombákkal, üvegekkel, kövekkel, tojással dobálták meg.  

A rendfenntartók gumibotot használva szorították vissza a tiltakozókat, könnygázt is bevetettek, gumilövedékkel a levegőbe lőttek.

Az összetűzés során legkevesebb heten, köztük legalább egy rendőr is megsérült a mentőszolgálat előzetes tájékoztatása szerint.

A tiltakozó akciót internetes közösségi oldalakon szervezték, és nem jelentették be a hatóságoknak. A keddi már a második este, amikor konfliktusba kerültek a rendőrök és a tüntetők. Hétfőn este mintegy négyezren tiltakoztak ugyanitt. Akkor a rendőrök három embert őrizetbe vettek engedetlenség és hatóság elleni erőszak miatt.

Madrid mellett más spanyol városokban is voltak kisebb megmozdulások, például Málagában, Burgosban, Valenciában.

A szocialisták azután kezdtek tárgyalni a volt katalán vezetők rehabilitálásáról, hogy IV. Fülöp király Pedro Sánchez ügyvivő kormányfőt kérte fel a miniszterelnöki tisztségre, mert a júliusi általános választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) elnöke nem kapta meg a törvényhozás támogatását a poszthoz.

Pedro Sáncheznek a megválasztásához szüksége van a törvényhozás baszk és katalán nacionalista pártjainak támogatására is. A Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) viszont az elítélt vagy megvádolt politikusaiknak amnesztiát biztosító jogszabályt kért szavazataiért cserébe.

A PSOE és az ERC már megállapodásra jutott a kérdésben, ugyanakkor az egykori katalán elnök, Carles Puigdemont vezette Együtt Katalóniáért párttal még zajlanak a tárgyalások.

Amennyiben november 27-ig nem választják meg az új kormányfőt, január közepén új választásokat kell tartani Spanyolországban.

Mint arról beszámoltunk, a tiltakozások nem csak az utcán zajlanak. A jobboldali Vox párt bejelentette, hogy a legfelsőbb bíróságnál jelentik fel az ügyvivő kormányfőt azért, mert miniszterelnöki beiktatása érdekében el akarja fogadtatni a parlamenttel a katalán szeparatista vezetők által követelt amnesztiatörvényt. Emellett offenzívát indítanak Sánchez és a katalánok egyezsége ellen, és az összes létező felületen meg fogják torpedózni azt. Ezzel együtt Santiago Abascal pártelnök arra figyelmeztette a parlament alsó- és felsőházának képviselőit, hogy mindenkit, aki igennel voksol az alkotmányellenes amnesztiatörvény szavazásakor, hivatali kötelesség megsértése miatt fognak bepanaszolni.

 

Borítókép: Tüntetők Spanyolországban (Fotó: AFP/NurPhoto/Urbanandsport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.