Rohamrendőrök oszlatták fel Madridban a kormányellenes tüntetést + videó

A katalán szeparatista vezetőknek szánt amnesztia miatt ismét ezrek tüntettek az ország különböző pontjain. A madridi megmozduláson a Vox elnöke, Santiago Abascal is részt vett.

2023. 11. 07. 15:18
Demonstration against the amnesty and the right to self-determination in Barcelona
SOCIAL-ISSUE/SPAIN Demonstration organized by the Spanish association Sociedad Civil Catalana against the amnesty and the right to self-determination for Catalonia, two requirements that Junts per Catalunya, chaired by Carles Puigdemont, requests to support the investiture of Pedro Sanchez as Spanish president, in Barcelona on 08th October 2023. (Photo by Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto) (Photo by Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP/Joan Valls
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elegük van a spanyoloknak. Hétfőn már füstbombákkal és gumilövedékekkel kellett feloszlatni az újabb kormányellenes tüntetést Madridban. Több ezer ember gyűlt össze a szocialista párt (PSOE) Ferraz utcai székháza előtt, hogy tiltakozzon a katalán függetlenségpárti vezetőknek, köztük a Katalónia elszakadását 2017-ben alkotmányellenesen kikilátó és azóta szökevényként Belgiumban bujkáló Carles Puigdemont-nak szánt amnesztia ellen. 

A résztvevők a „Pedro Sánchez és Puigdemont börtönbe” és a „Spanyolország nem eladó” szlogeneket skandálták, transzparenseiken pedig a „Pedro Sánchez áruló”, és a „Nem az amnesztiára” feliratok szerepeltek.

A madridi kormányküldöttség 3800-ra tette a tüntetők számát, ami már a harmadik volt a PSOE-székház előtt azóta, hogy a párt bejelentette a katalánokkal kötött megállapodás részleteit, ami ahhoz szükséges, hogy Pedro Sánchez újra Spanyolország miniszterelnöke lehessen. A katalánok nélkül ugyanis nincs meg az ehhez nélkülözhetetlen országgyűlési támogatottsága. 

A tiltakozók és a rendőrök között most először alakult ki komoly feszültség, miután egy csoport megpróbálta áttörni a rendőrségi kordont, majd fáklyákat és petárdákat gyújtottak, illetve üvegekkel dobálták meg az ügynököket. Mások konténereket és robogókat borítottak fel, emiatt végül a rohamrendőröknek kellett beavatkozniuk, akik gumilövedékekkel és füstbombával oszlatták fel a tömeget, miközben három embert letartóztattak a hatóság elleni támadások miatt. 

A tüntetésen részt vett a Vox vezetője, Santiago Abascal is, aki saját X-oldalán jelentette be, hogy felvonul a tiltakozó tömeggel, csakúgy, mint a párt más vezetői, valamint Kasztília és León régió alelnöke is. 

A madridival párhuzamosan más városokban is tüntettek az emberek.  Barcelonában, Valenciában, Badajozban, Sevillában, Valenciában, Oviedóban, Salamancában, Tarragonában, Zaragozában és Valladolidban is tömegek gyűltek össze a helyi PSOE-központok előtt, hogy kezükben spanyol zászlóval küzdjenek az igazságosságért, mellyel véleményük szerint nem fér össze a bűnözőknek szánt amnesztia. A madridin kívül ugyanakkor sehol nem volt komolyabb rendbontás. 

A szocialista pártot úgy tűnik, még mindig hidegen hagyja az emberek egyre hangosabb tiltakozása. Pedro Sánchez ügyvivő kormányfő közölte: „senki sem tudja megfélemlíteni a PSOE-t”, majd kifejtette, hogy szerinte a „pártszékház elleni támadások egyenlők a demokrácia elleni támadásokkal”. 

Borítókép: Tüntetők Spanyolországban (Fotó: Urbanandsport/NurPhoto/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.