Feljelenti a Vox Pedro Sánchezt az amnesztiatörvény miatt + videó

Santiago Abascal pártja szerint Pedro Sánchez a miniszterelnöki székért cserébe olyan egyezséget kötött a katalán szeparatistákkal, ami több ponton is sérti Spanyolország alkotmányát.

2023. 11. 06. 16:33
Spanish Vox Party Leader Santiago Abascal in Marcia
Spanish Vox Party Leader Santiago Abascal in Marcia Fotó: LOYOLA PEREZ DE VILLEGAS MUNIZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden törvényes eszközzel élni fogunk azért, hogy megakadályozzuk a Pedro Sánchez és a szocialista párt által végrehajtott államcsínyt – ezt mondta hétfői sajtótájékoztatóján a spanyolországi Vox vezetője. Santiago Abascal közölte hogy a legfelsőbb bíróságnál jelentik fel az ügyvivő kormányfőt azért, mert miniszterelnöki beiktatása érdekében el akarja fogadtatni a parlamenttel a katalán szeparatista vezetők által követelt amnesztiatörvényt. Ezzel felmentenék az egykori katalán elnököt, Carles Puigdemont-t, aki 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltotta Katalónia függetlenségét és azóta politikai szökevényként bujkál a rendőrség elől Belgiumban.

Abascal hozzátette, hogy nem ez lesz az egyetlen lépésük, hanem offenzívát indítanak Sánchez és a katalánok egyezsége ellen és az összes létező felületen meg fogják torpedózni azt. Ezzel együtt arra figyelmeztette a parlament alsó- és felsőházának képviselőit, hogy mindenkit, aki igennel voksol az alkotmányellenes amnesztiatörvény szavazásakor, hivatali kötelesség megsértése miatt fognak bepanaszolni.

A Vox 33 parlamenti képviselője emellett úgy döntött, hogy már most az alkotmánybírósághoz fordul és benyújt egy jogvédelmi felülvizsgálatra vonatkozó kérvényt azért, hogy az amnesztiatörvény ne is kerülhessen az országgyűlési képviselők elé megvitatás céljából, mivel ütközik a spanyol alaptörvény több pontjával is. Kiemelték például a 14. cikkelyt, ami garantálja a spanyolok törvény előtti egyenlőségét, valamint a 62.-et is, ami kifejezetten tiltja az általános kegyelmet a spanyolországi politikai rendszerben.

Abascal már a múlt héten jogi lépésekre buzdította azokat az autonóm régiókat, amelyeket a Néppárttal (PP) közösen kormányoz. Kasztília és León be is adott azóta egy fellebbezést az alkotmánybírósághoz. Ők az amnesztiatörvény mellett az ellen is panaszt tettek, hogy a szocialisták a múlt héten megkötött paktum értelmében elengedik Katalóniának az állam felé fennálló tartozása 20 százalékát, mintegy 15 milliárd eurót, amivel sérül az autonóm közösségekkel szembeni egyenlő bánásmód elve.

A Vox emellett arra készül, hogy az Európai Parlamentnél is feljelenti Sánchezt, aki a katalánoknak adott kedvezményekkel veszélyezteti a jogállamiságot.

Spanyolországban hétvégén valóságos lincshangulat uralkodott. Több városban is ezrek vonultak utcára, hogy tiltakozzanak Pedro Sánchez és a katalán függetlenségpárti vezetők megállapodása ellen. A szocialisták azért adnak különböző kedvezményeket Katalóniának, mert a támogatásuk nélkül nem tudnának kormányt alakítani, ez pedig újabb választások kiírásához vezetne.

Borítókép: A spanyol jobboldali Vox párt vezetője, Santiago Abascal (Fotó: Loyola Perez De Villegas Muniz/Anadolu Agency via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.