Ferenc pápa megbetegedett

Tüdőgyulladásos tünetek miatt Ferenc pápa gyengélkedik, így az egyik munkatársa olvasta fel az egyházfő üzenetét vasárnap.

Forrás: MTI2023. 11. 27. 10:02
FERENC pápa
Vatikánváros, 2023. október 18. Ferenc pápa heti általános audienciát tart a vatikáni Szent Péter téren 2023. október 18-án. MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti Fotó: Maurizio Brambatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szent Péter téren álló óriáskivetítők és az élőben sugárzó televíziócsatornák délben nem az apostoli palota ablakát mutatták, ahonnan a pápa a vasárnapi beszédét szokta mondani. Az üzenetet a pápa lakhelyeként ismert Szent Márta-házból sugározták. Ferenc pápa mellett Paolo Braida, a szentszéki államtitkárság egyik titkára, a pápai beszédek szövegírója foglalt helyet, és ő olvasta fel Ferenc pápa szavait.

A pápa – a felolvasott beszéd szerint – azért nem tudott megjelenni az ablakban, mert a tüdejében gyulladást mutattak ki.

Ferenc pápa szombaton lemondta az összes programját, a Vatikánhoz közeli Gemelli klinikán szűrővizsgálatot végeztek rajta, amelynek eredménye negatívnak bizonyult.

Ferenc pápa korábban bejelentett programja szerint december 1. és 3. között részt vesz Dubajban az ENSZ COP28 klímakonferencián, ahol várhatóan csaknem egész nap kétoldalú találkozókat tart a világ jelen lévő vezetőivel.

A pápa a vasárnapi üzenetében jelezte, hogy Ukrajnában szombaton emlékeztek meg a holodomorról, vagyis az országot a 1930-as évek elején sújtó éhínségről, amelyet Ukrajnában népirtásnak tekintenek. A pápa úgy vélte, az akkor szerzett mély sebet a mostani háború borzalmai még fájdalmasabbakká teszik.

Az egyházfő imára szólított fel a békéért, amely az egyetlen, mely képes megtörni a gyűlölet és a bosszú spirálját.

A pápa köszönetet mondott Istennek az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet közötti tűzszünetért, valamint a túszok szabadon engedéséért. A pápa azt kérte, hogy minden túsz minél előbb nyerje vissza szabadságát, és több humanitárius segítség érkezzen Gázába.

„A párbeszéd az egyetlen útja a békének. Aki nem akar párbeszédet, nem akar békét” – hangzott el Ferenc pápa beszédében.

 

Borítókép: Ferenc pápa (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.