Gazprom: Oda is orosz gáz megy, ahol ezt tagadják

A Gazprom vezetője nyilatkozott az európai gázhelyzetről.

2023. 11. 11. 12:34
-
UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-ENERGY-GAS Fotó: ALEXANDER ZOBIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz gáz továbbra is az Európai Unió (EU) számos országába áramlik, beleértve azokat is, amelyek hivatalosan felhagytak vele − nyilatkozta Alekszej Miller, a Gazprom vezetője nemrég, írja az Izvesztyija orosz hírportál. 

„Nem szeretnék pontos számot mondani arról, hogy hány helyre jut el a gáz, hiszen a fő gázvezeték molekuláinak nincs nemzeti színük. Tudjuk, hogy sok olyan országba is szállítanak orosz gázt, amelyek korábban megtagadták az orosz gáz fogyasztását” – nyilatkozta Pavel Zarubin újságírónak.

Miller emellett hozzátette, hogy jelenleg a baumgarteni (Ausztria) gázközpontba zajlanak a szállítások, ahonnan az EU-országokba szállítják tovább a gázt. 

Az osztrák gázelosztó központ orosz gázellátásának lehetősége a Szudzsa kompresszorállomáson keresztül Ukrajna területén áthaladó tranzittal valósul meg

 – magyarázta a Gazprom vezetője.

Általában, ami Dél-, Délkelet-Európát illeti, Oroszországból ebbe a térségbe továbbra is az aláírt szerződések szerint történik a gázszállítás

 – magyarázta Miller.

Az orosz gáz tehát elérhető az európai piacon, még azokban az országokban is, amelyek azt mondják, hogy nemzeti piacukon nem 

− zárta  szavait a vezető.

Korábban, november 1-jén a Gazprom vezetője azt mondta, hogy a nyugati országok üzleti képviselői szeretnék, ha az oroszországi gáz visszatérne piacaikra. Miller szerint a következő évtizedekben növekvő kereslet közepette a nyugati országok gázpiaca szűkös maradhat. Ezt a tendenciát azonban nem fogják tudni megfordítani – véli.

Miller hangsúlyozta, hogy a gázpiac fejlődését mostantól olyan új gazdasági központok határozhatják meg, mint a globális dél és az ázsiai csendes-óceáni térség országai, amelyekkel Oroszország dinamikusan fejleszti kapcsolatait.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Alexander Zobin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.