Geert Wilders üzenete a muszlimoknak: Tűnjetek innen! + videó

Geert Wilders kemény és határozott álláspontot fogalmazott meg a Hollandiában élő, a holland kultúrát és törvényeket semmibe vevő muszlimoknak: akinek nem tetszenek a szekuláris törvények, az nyugodtan elhagyhatja a nyugat-európai országot. A múlt heti választások után már javában folynak a koalíciós tárgyalások, azonban eddig kevés eredményt sikerült elérni.

2023. 11. 30. 14:04
WILDERS, Geert
Hága, 2023. november 24. Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetõje nyilatkozik a politikai pártok és a parlament elnöke közötti hágai megbeszélés után, 2023. november 24-én. A két nappal korábbi holland elõrehozott parlamenti választásokon a PVV nyerte el a legtöbb szavazatot. MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal Fotó: Sem van der Wal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig nem látott videófelvétel terjed az interneten Hollandia újdonsült miniszterelnökéről, Geert Wildersről. A felvételen Wilders többek közt arról beszél, hogy az államnak el kellene ismernie az iszlám ideológiai alapvető erőszakosságát, amelyhez párosul a gyűlölet és a terror, így nincs helye Hollandiában. 

A múlt heti választásokon a legtöbb képviselői helyet elnyerő Szabadságpárt (PPV) vezetője szerint le kellene zárni a nyugat-európai ország határait a muszlim országokból érkező illegális bevándorlók és menedékkérők előtt, valamint vissza kell vezetni a határellenőrzéseket. 

Wilders szerint továbbá le kell bontani az iszlám által kiépített vallási struktúrákat, kezdve a mecsetekkel, különös tekintettel azokra, amelyek külföldi támogatásban részesülnek. A jobboldali vezető szerint szigorúbban kell fellépni a szélsőséges nézeteket vallók ellen, egytől egyig börtönbe kellene zárni őket. Wilders arra is felszólított, hogy az újságokban, médiafelületeken jelenítsenek meg Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat: nem azért, hogy kigúnyolják a vallást, csupán annak érdekében, hogy megmutassák, nem félnek a dzsihadisták fenyegetéseitől. 

Végezetül üzenem az összes muszlimnak, aki nem tiszteli demokráciánkat és szabadaságunkat, alapvető értékeinket, akik a Korán által lefektetett szabályokat többre tartják mint a szekurális törvényeket: tűnjenek innen!

– jelentette ki. Hozzátette, egyes becslések szerint ilyen nézeteket vallókból nem kevesebb, mint hétszázezer él jelenleg Hollandiában.

 

Nehéz tárgyalások

Hollandiában a napokban kezdetét vették a koalíciós tárgyalások. Wilders pártja 37 helyet szerzett a holland parlamentben. A második helyen a Frans Timmermans vezette baloldali pártszövetség végzett, amely 25 helyet fog kapni. A harmadik helyen a török bevándorló családból érkező Dilan Yesilgoz-Zegerius által vezetett Szabaddemokrata Néppárt (VVD) futott be, 24 mandátummal, negyedikként pedig Pieter Omtzigt és pártja, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) végzett, 20 képviselői hellyel.

Noha a választásokat megelőzően a VVD vezetője arról beszélt, hogy kész koalícióra lépni Wildersékkel, azóta változtatott véleményén. 

A VVD segíteni akar egy jobbközép kabinet felállításában, azonban csak »csendes partnerként«, nem pedig teljes jogú tagként

– fogalmazott Dilan Yesilgoz. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a kormánykoalícióba nem lépnének be, azonban a fontos szavazásokon támogatni fogják a kormány kezdeményezéseit. Geert Wilders a napokban Ronald Plasterk korábbi szocialista minisztert bízta meg a koalíciós tárgyalások lebonyolításával. Wilders egyébként nemrégiben úgy fogalmazott, hogy kész néhány, a pártját hosszú ideje meghatározó kezdeményezést és kampánytémát „jegelni”, annak érdekében, hogy fel tudjon állni az új kormány. 

Az egyelőre nem tiszta, hogy mely területekre gondolt, a potenciális koalíciós partnerek, akárcsak Pieter Omtzigt, most arra várnak, hogy tisztázza kijelentését

Wilders alapvető célja, hogy egy négy pártból álló szövetséget hozzon létre, amelyenek a PPV mellett tagja a VVD, az NSC, valamint a Farmerek és Polgárok Mozgalma (BBB). Utóbbi hét mandátumot szerzett a választásokon, így a négypárti koalíciónak 88 képviselője lenne az újonnan alakuló holland parlamentben.

Borítókép: Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetője nyilatkozik a politikai pártok és a parlament elnöke közötti hágai megbeszélés után, 2023. november 24-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.