Lujza 2024. március 2.
logo

Így kapták el a magyarellenes korrupt román polgármestert, Augsburgig sikerült menekülnie a hatóságok elől

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Maszol
2023.11.29. 08:42 2023.11.29. 08:48
Így kapták el a magyarellenes korrupt román polgármestert, Augsburgig sikerült menekülnie a hatóságok elől

Németországban tartóztatták le a német hatóságok Nagybánya korrupció miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélt polgármesterét, Catalin Cherechest, aki pénteken külföldre szökött – közölte kedden este a román rendőrség tájékoztatása alapján az Agerpres hírügynökség.

A német rendőrök kedden a bajorországi Augsburg városában fogták el és tartóztatták le az erdélyi város elöljáróját, aki ellen szombaton nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a román rendőrség – áll az országos rendőrfőkapitányság Agerpres által idézett tájékoztatásában.

Mint írták, német, magyar, osztrák és olasz kollégáikkal együttműködve próbálták felderíteni a román politikus hollétét, akit a külföldi partnerek találtak meg és tartóztattak le.

A Maszol információi szerint kalandos volt az elfogás. A portál azt írja, Catalin Chereches szökésben lévő nagybányai polgármestert az augsburgi vasútállomás környékén fogták el, miközben megpróbált elmenekülni Németországból. Egy nagynénjével volt, akivel óránkénti 200 kilométeres sebességgel hajtott a vasútállomásra.

Amikor megérkeztek az állomásra, megpróbáltak kiszállni az autóból, és végül taxiba szállt, ekkor fogták el a bajor rendőrök és a helyi szervezett bűnözés elleni ügyosztály munkatársai.

Catalin Chereches pénteken a Pete-Csengersima határátkelőn egy rokona útlevelével szökött Magyarországra a román hatóságok elől, mielőtt aznap a Kolozsvári Táblabíróság többrendbeli csúszópénz elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

A nagybányai politikus szökése miatt Catalin Predoiu belügyminiszter vasárnap leváltotta Victor Stefan Ivascu rendőrfőbiztost, a határrendőrség parancsnokát és három helyettese közül kettőt. Emellett elrendelte, hogy a tárca ellenőrző testülete vizsgálatot folytasson a határrendészet máramarosi regionális parancsnokságán és a petei határátkelőnél, megállapítandó, hogy milyen mulasztások következtében távozhatott Romániából a hatósági felügyelet alatt álló polgármester, „ideiglenesen meghiúsítva büntetőjogi felelősségre vonását”. A Cherechest szállító taxit ellenőrző határrendész ellen fegyelmi eljárás indult.

Alina Gorghiu román igazságügyi miniszter bejelentése szerint a szökése miatt tovább súlyosbodhat Chereches büntetése. A román képviselőház hétfőn elfogadta azt a törvényt, miszerint hat hónaptól három évig terjedő időtartammal növelhető azon jogerősen elítélt személyek börtönbüntetése, akik megszöknek a szabadságvesztés végrehajtása elől. A jogszabály a kihirdetése után lép hatályba.

A több román pártot is megjárt, magyarellenes megnyilvánulásairól is ismert Catalin Chereches 2011 óta Nagybánya polgármestere.

A 2016-os romániai önkormányzati választásokon a DNA vádemelése ellenére a nagybányaiak 70 százaléka rá szavazott. Rendőri kísérettel vitték a szamosújvári börtönből a nagybányai önkormányzat alakuló ülésére, hogy letegye a polgármesteri esküt. 2020-ban újabb polgármesteri mandátumot szerzett.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Mircea Rosca)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.