Így küzdene az olasz kormány a demográfiai krízis ellen + videó

Óriási küzdelem vár Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kormányára. A Meloni vezette kabinet az első, amely megfelelő figyelmet fordít az lakosság fogyására és kísértetet tesz a családok anyagi megsegítésére, a gyermekvállalás ösztönzésére. A statisztikák szerint évről évre dőlnek meg a negatív demográfiai rekordok.

2023. 11. 08. 14:30
MELONI, Giorgia
Brüsszel, 2023. október 26. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az Európai Unió csúcstalálkozójára érkezik az ET brüsszeli épületébe 2023. október 26-án, a tanácskozás elsõ napján. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Olaszországban évtizedek óta tartó népességfogyás megállítására tesz kísérletet Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. A súlyos demográfiai krízist a korábbi olasz kormányok tabuként kezelték, ez azonban drámai következményekkel járt.

A statisztikák szerint évről évre dőlnek meg a negatív demográfiai rekordok. A népesség elöregedése komoly gazdasági problémákat vet fel a jövőre vonatkozóan. A Meloni vezette kabinet az első, amely megfelelő figyelmet fordít az lakosság fogyására és kísértetet tesz a családok anyagi megsegítésére, a gyermekvállalás ösztönzésére. A jobbközép pártok a választási kampány során ígéretet tettek, hogy kiutat keresnek a demográfiai télből.

Giorgia Meloni videóüzenetben ismertette a kormány demográfiai megújulásra vonatkozó terveit. Elmondta, hogy kormánya az olasz vállalkozásokkal szövetségre lépve tesz kísérletet olyan munkahelyek teremtésére, amelyek figyelembe veszik az anyák és a gyermekek szükségleteit. Az olasz miniszterelnök elismerte, hogy komoly beruházásokra van szükség a demográfia folyamatok megfordításához.

Gyermekek nélkül Itália szegényebb lesz, bizonytalanná válik a társadalmi szolgáltatások fentarthatósága, és identitása is veszélybe kerül. 

– jelentette ki, majd hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy rendkívüli kihívás, amire vállalkoznak, a népességfogyás nemcsak Olaszországot, hanem egész Európát sújtja. Elmondta, hogy Olaszországban az elmúlt években kulturális okai voltak a demográfiai folyamatok negatív alakulásának. Míg más országok felismerték a helyzet súlyosságát és igyekeztek orvosolni a problémát, addig Olaszországban tabunak számított a családról és a születés ösztönzésről beszélni. 

Leszögezte, hogy kormánya nem hajlandó a továbbiakban tabuként kezelni a népességfogyási problémákat, a családok segítése és a születések ösztönzése központi szerepet kap. A miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány 2,5 milliárd eurós alapot különített el a költségvetésből a családok megsegítésére. 

Ugyan ez nem elegendő, de jelzi azt, hogy milyen úton kíván tovább haladni a kormány. Meloni arra is kitért, hogy sajnálatos módon Olaszországban még mindig túl sok olyan nő van, akik kénytelenek lemondani munkahelyükről azt követően, hogy anyák lesznek, és túl sokan mondanak le a gyermekvállalásról, hogy dolgozhassanak. – Olyan munkahelyi kultúra kialakítására van szükség, amely nem büntetésként tekint a gyermekvállalásra, hanem értékként, segítve és elismerve a utódokat vállaló édesanyákat és édesapákat – jelentette ki Meloni.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.