Izraelnek többet kell tennie a civilek védelméért az amerikai külügyminiszter szerint

Antony Blinken szerint az izraeli lépések emberéleteket fognak megkímélni, ugyanakkor sokkal többet kell még tenni a polgári lakosság védelmében.

2023. 11. 11. 6:54
BLINKEN, Antony
Tel-Aviv, 2023. november 3. Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Tel-Avivban 2023. november 3-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 8800 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/Pool/Reuters/Jonathan Ernst Fotó: Jonathan Ernst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesli az izraeli lépéseket a civil áldozatok korlátozására a Gázai övezetben az amerikai külügyminiszter. Antony Blinken erről kilencnapos diplomáciai körútjának végén beszélt pénteken.

A külügyminiszter a Közel-Kelet és Ázsia több országát érintő útja végén az indiai Újdelhiben kijelentette, hogy túlságosan sok palesztin halt meg és szenved, miközben Izrael kíméletlenül folytatja a háborút a Hamász ellen a Gázai övezetben.

Antony Blinken elismerését fejezte ki Izraelnek, hogy formálisan is bevezette a napi humanitárius szüneteket a műveleti területen, lehetővé téve a civilek számára a távozást, valamint, hogy az izraeli vezetés egy második biztonságos menekülési folyosót is megnyitott. 

Hozzátette, hogy 

az izraeli lépések emberéleteket fognak megkímélni és több segély eljutását teszi lehetővé a szükséget szenvedő palesztinok számára, ugyanakkor sokkal többet kell még tenni a polgári lakosság védelmében és annak érdekében, hogy a humanitárius segítség elérjen hozzájuk.

Antony Blinken hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak vannak ötletei az izraeliek számára, hogy miként lehetne további előrelépést elérni, és ezeket megosztotta velük.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken tovább szélesítette a külföldön tartózkodó amerikaiak számára kiadott globális biztonsági figyelmeztetést. 

Jelenleg már a világ országainak több mint felére van érvényben valamilyen fokozatú felhívás. Huszonegy országra vonatkozóan a legmagasabb szintű a figyelmeztetés, ami a „Ne utazzon!” felhívást takarja, ide tartozik a Gázai övezet és Libanon. 

Az utazás megfontolását a világ húsz országára vonatkozóan javasolja a külügyminisztérium, köztük van Izrael és Ciszjordánia.

A kiadott figyelmeztetések a Közel-Kelet esetében háborús cselekmények, illetve terrortámadás és zavargások veszélye miatt vannak érvényben.

A világ hetven országára vonatkozóan második fokozatú a figyelmeztetés él, amiben fokozott körültekintésre kéri az oda utazó amerikai állampolgárokat a külügyminisztérium.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: MTI/AP/Pool/Reuters/Jonathan Ernst)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.